Bozuk Gıdalarda Uyarı Veren Cihaz

3990 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Bozuk Gıdalarda Uyarı Veren Cihaz

Uzmanlar, kablosuz Yakın Alan İletişimi (NFC) etiketlerini kullanarak bozuk gıdalar konusunda sizi uyaran cihaz geliştirdi. Bunlar, gıdaların ne zaman bozulmaya başladığını algılamak için et paketlerine uygulanabilir. Etiketler, ayrışmaya başladıkça et ile verilen kimyasalları alıyor.

 
 
Tarihi geçmiş et yemek, hayatınıza mal olabilir. Dijital burun gibi davranan yeni bir cihaz sayesinde, yiyeceklerin tarihi geçtiğinde uyarılacaksınız. İçerikler ayrışmaya başladığında ortaya çıkan kimyasalları tespit etmek et paketlerine bu kablosuz etiketler uygulanabilir. Daha sonra akıllı telefona bir sinyal gönderilerek, tüketiciler uyarılıyor.

Yeni teknoloji, her yıl dünya çapında meydana gelen milyonlarca gıda zehirlenmesi vakalarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bunların çoğu ölümcül de olabiliyor.

 
 
Çin'deki Nanjing Üniversitesi ve Austin'deki Texas Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, cihazı Near Field Communications (NFC) etiketlerini kullanarak oluşturdu. Bunlar, DVD'lerden süpermarketlerdeki alkollü içki şişelerine kadar her şeyde bulunan güvenlik koruma etiketlerinde kullanılanlara benzer kablosuz etiketler.

Ekip, etin ayrıştırılmasıyla verilen ve kötü koku veren biyojenik aminler (BA'lar) denilen maddeleri tespit edebilen polimer bazlı bir gaz sensörü oluşturdu. Daha sonra NFC etiketleri et yanına yerleştirildi. Etler 24 saat süreyle 28°C'de saklandıktan sonra, araştırmacılar, sensörlerin önemli miktarlarda BA'ları başarıyla saptadıklarını buldular. NFC yardımıyla bu bilgiler yakındaki bir akıllı telefona aktarıldı.
 
 
 
Profesör Guihua Yu, "Etiketlerde yüksek oranda gaza duyarlı yakın alan iletişim teknolojisinden yararlanıyoruz. Bozulan yiyecekler tarafından salınan aminler, polimerin direncini artıracak ve NFC etiketlerini değiştirecek. Bir cep telefonu etiketlere yaklaştığında, cep telefonuna uyarı gönderilecek. NFC teknolojisinin, tüketiciler için karmaşık ekipmanlardan ve eğitimli personellerden daha uygun ve kesin bir yaklaşım olduğu kanıtlanmıştır." dedi.
 
Diatek tarafından üretilen %100 bitkisel ve doğal Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)