Tavuklarda Prolapsus Hastalığı ve Tedavisi

11144 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Tavuklarda Prolapsus Hastalığı ve Tedavisi

Yumurta tavuklarında önemli bir verim düşüklüğüne neden olan prolapsus, üzerinde durulması gereken ciddi bir olgudur.
 
* Normalden hafif ya da normalin üstünde ağır olan hayvanlar,
* Erken ışık uyarımı,
* Dengesiz rasyonlar,
* Çift sarılı yumurta yumurtlama,
* Yüksek ışık yoğunluğu ile birlikte barsak iltihaplanması
 
Prolapsusu oluşturan ana etmenler olarak sayılabilir. Yumurta tavuklarının rasyonlarındaki bir dengesizlik, yumurta veriminin düşmesiyle birlikte, prolapsus problemlerinin artışıyla sonuçlanmaktadır. Rasyonun özellikle enerji, protein içeriği ile birlikte kalsiyum ve fosfor düzeyi yumurta tavuklarında prolapsusu önleme açısından beslemeye bağlı dikkat edilmesi gereken ana parametrelerdir. Yumurta tavuklarında ciddi ekonomik kayıplara neden olan prolapsus, yönetimsel ve beslemeye dayalı hatalardan meydana gelir. Tedavi edilmesi ciddi bir iş yükünü gerektirdiğinden ve hayvanların kendini toparlama süreci uzadığından işletmeye maddi zarar yanında ağır bir iş yükü de getirir. Prolapsusu önlemek ve sürülerde görülme sıklığını azaltmak için;
 
• Rasyonlara yeterli miktarda kalsiyum ilavesi yapılmalı
• Yüksek kalsiyumu ile birlikte rasyon %13 düzeyinde sodyum ihtiva etmeli
• Uzun süreli yetersiz protein beslemesinden kaçınılmalı
• %4’ün üzerinde çift sarılı yumurta görülmesi durumunda yem tüketimi %5-10 oranında kısıtlanmalı
• Işık yoğunluğu mevsimlere göre dengelenmelidir.
 
Bu tedbirlere rağmen prolapsus olan tavuklarınızın tedavisi de mümkündür.
 
 

Korunma Yolları
 
Yumurta tavuklarında önemli bir verim düşüklüğüne neden olan prolapsus, üzerinde durulması gereken ciddi bir olgudur. Prolapsus spesifik bir nedenden ziyade birçok etmenin birlikte oluşturduğu bir olgu olması nedeniyle önem taşımaktadır. Normalden hafif ya da normalin üstünde ağır olan hayvanlar, erken ışık uyarımı, dengesiz rasyonlar, cinsi olgunluk yaşı, çift sarılı yumurta yumurtlama, yüksek ışık yoğunluğu ile birlikte enteritis (barsak iltihaplanması) prolapsusu oluşturan ana etmenler olarak sayılabilir. Yumurta tavuklarının rasyonlarındaki bir dengesizlik, yumurta veriminin düşmesiyle birlikte, prolapsus problemlerinin artışıyla sonuçlanmaktadır. Rasyonun özellikle enerji, protein içeriği ile birlikte kalsiyum ve fosfor düzeyi yumurta tavuklarında prolapsusu önleme açısından beslemeye bağlı dikkat edilmesi gerekmektedir.
 
Tedavi
 
Temiz bir su ve temiz bir havlu ile bölge temizlenmelidir. Sonrada yavaşça dışarı çıkan bölgenin içeri itilmesi ve iltihaplı bölgeye H bazlı-H içeriği yüksek krem sürülmesi gerekmektedir. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı koruyucu amaçlı 4-5 gün kadar içme sularıyla birlikte suda çözünebilir antibiyotik verilmelidir.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Yumurta Tavukçuluğunda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..