Makarna Üretimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

22998 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Makarna Üretimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İrmik veya una yumurta eklenerek elde edilen kuru hamurdan yapılan yemeğe makarna denir. Geçmişte pek çok medeniyet tarafından kullanılmış ve farklı şekillerde üretilmiştir. Günümüzde sıklıkla tüketilmekte olup, piyasada pek çok çeşidi bulunmaktadır.
 
18. yüzyıla kadar makinalar gelişmediği için makarna üretimi ev yapımı ile sınırlıydı, teknolojinin gelişmesi ile fabrikalarda makarna üretimine başlandı. Besleyici özelliği tüketimini yaygınlaştırdı.
 
Türkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedeni de üretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır. Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir. Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır.
 
 

Günümüzde makarna nasıl üretilir?
 
Günümüzde modern tesislerde makarna şu aşamalardan geçerek tüketiciye ulaşır:
 
Temizleme – Tavlama
 
Makarnalık sert buğday önce temizlenir, sonra su ile tavlanır.
 
Öğütme – Eleme
 
Durum Buğdayı öğütülerek ve elenerek irmik haline getirilir. İrmik tanecikleri 125-450 mikron büyüklüğünde, parlak ve köşeli bir görünüme sahiptir. Bu özellikler nedeniyle durum buğdayından elde edilen irmik parlak sarı renktedir. Öğütme sonrasında eleme işlemi yapılarak, irmik dışı ürünler (kepek, razmol, irmikaltı un vb) ayrıştırılır.
 
Yoğurma – Şekillendirme
 
Elde edilen irmik, su ile karıştırılarak, mikserlerde düzgün bir hamur yüzeyi elde edilinceye kadar yoğrulur. Katkılı makarnalar için eklenecek katkılar (vitamin, vb.) bu sırada eklenir. Bu hamur basınçla şekil verilmek üzere kalıplara alınır. Vakum uygulanarak parlak sarı renk ve camsı özellik alması sağlanır.
 
Kurutma – Soğutma
 
Oluşan hamur şekilleri kurutmaya alınır. Kurutma süresi teknolojiye, makarna çeşidine ve kurutma diyagramına göre değişir. Kurutma nemi ve sıcaklığı da yine teknolojiye ve diyagrama bağlı olarak değişir. Kurutmadan çıkan makarna soğutmaya alınır.
 
Dinlendirme – Ambalajlama
 
Silolarda dinlendirilen makarna, yine el değmeden paketleme makinalarında istenen tür ambalaj ve gramajda paketlenerek satışa hazır hale getirilir.
 
 

 
Üretim aşamasında dikkat edilmesi gerekenler
 
Makarna üretim alanlarında mikrobiyolojik kontaminasyondan kaçınmak için bazı önlemler alınmalıdır. Ortam havasında bulunan mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için Hysafe Air cihazı kullanılabilir. Üretim alanı giriş çıkışlarına HyPass konularak mikroorganizmaların ayakla taşınması engellenebilir.