Aroma Yönetmeliğinde Değişiklik

11702 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Aroma Yönetmeliğinde Değişiklik

Aromalar, gıdalara tat ve koku vermek amacıyla kullanılan maddelerdir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilen baharat ve reçineler; hoş kokuları, aroma verici ve koruyucu özellikleri nedeniyle ilk çağlardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Aromaların tarihi insanların doğal ürünlerin aroma karakterine sahip bileşiklerini basit yöntemler ile zenginleşebileceklerini keşfetmesi ile başlar. Milattan önceki yıllara ait zeytinyağı ile ekstraksiyon ve ardından distilasyon reçeteleri günümüze kadar ulaşmıştır.

Günümüzde aroma endüstrisinde kullanılan uçucu yağların pek çoğu ilk olarak 16. ve 17. yüzyıllarda eczanelerde distile edilmiştir.

Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği kapsamında “aroma” ifadesi “aroma verici” olarak değiştirilmiştir. Ürün etiketinde içindekiler kısmında “aroma verici” ifadesi kullanılmalıdır, fakat ürün üzerindeki ürün tanımlamalarında “çilek aromalı”, “kakao aromalı” ifadeleri kullanılabilir.

Aroma vericiler, koku ve/veya tat vermek ya da gıdaların sahip olduğu koku ve/veya tadı kuvvetlendirmek ya da değiştirmek amacıyla gıdalara ilave edilen ürünlerdir. Aroma vericiler ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Aroma vericiyi oluşturan koku ve tat verici özelliğe sahip bileşenler, aroma verici formüllerinde çeşitli taşıyıcılar/çözücüler ve gıda katkı maddeleri yer almaktadır. Aroma vericiler üretim esnasında "g/kg" - "g/l" düzeyinde ürün formüllerine ilave edilir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlandı.

Buna göre aşağıdaki gıda ürünlerine eklenemeyecek katkı maddeleri artırıldı;

·        Aromalandırılmamış pastörize ve sterilize (UHT dahil) süt
Aromalandırılmamış yaprak çay
Aromalandırılmamış yayık altı
Bal
Bitkisel ve hayvansal kaynaklı emülsifiye edilmemiş katı ve sıvı yağlar
Fermentasyondan sonra ısıl işlem görmemiş aromalandırılmamış fermente süt ürünleri
Kahve (aromalandırılmış kolay çözünebilen kahve hariç) ve kahve ekstraktları
Kuru makarna (glutensiz, gluteni azaltılmış ve düşük proteinli diyet amaçlı makarnalar hariç)
Pastörize krema ve kaymak
Şeker
Tereyağı

Söz konusu gıda ürünlerinin imalatında bugünden itibaren aralarında "vinylbenzene" ve "methyl methanethiosulfonate"ın da bulunduğu katkı maddeleri kullanılamayacak. Bugünden önce faaliyete başlamış gıda işletmecileri tarafından piyasaya arz edilen ve belirtilen maddeleri içeren ürünlerle bu ürünleri içeren gıdalar 31 Ocak 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

 
Yeni yönetmeliğin resmi gazetede yayınlanmasından önce piyasaya arz edilmiş ve bu maddeyi ihdas eden yönetmelikteki ek listede yer alan aroma verici maddeleri içeren bir gıda raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek.

Aroma Çeşitleri

Aroma özelliği taşıyan, tanımlanmış maddelerdir. Elde ediliş yöntemlerine göre üç çeşit aroma maddesi bulunmaktadır:

Doğal Aroma Maddeleri :  Bitkisel veya hayvansal kaynaklardan uygun fiziksel, enzimatik ya da mikrobiyolojik yöntemler ile elde edilen maddelerdir.

Doğala Özdeş Aroma Maddeleri :  Kimyasal yollarla sentezlenen ya da izole edilen ve kimyasal yapısı, doğal aroma maddeleri ile aynı olan maddelerdir.

Yapay Aroma Maddeleri :  Kimyasal yollarla sentezlenen ancak kimyasal yapısı doğal aroma maddelerinden farklı olan, yani doğada bulunmayan maddelerdir. 
 
 

Aroma Verici Preparat:

Bitkisel, hayvansal ya da mikrobiyal maddelerden elde edilir. Aroma verici preparatlar, adından da anlaşılacağı gibi elde edildiği kaynaktan gelen pek çok aromatik maddeyi içerir. Vanilya ekstraktı ve portakal yağı, aroma verici preparatlar için örnek olarak verilebilir.

Doğal Aroma Verici Maddeler:

Doğal olarak bulunan ve doğada tanımlanmış maddeler doğal aroma verici maddelerdir. Doğal vanilyadan elde edilen vanilin örnek olarak verilebilir.

Isıl İşlem Aroma Vericisi:

“En az biri azot/amino ve diğeri indirgen şeker içeren, kendiliğinden aroma verme özelliği olması gerekmeyen gıda ve/veya gıda dışındaki kaynak materyallerden oluşan karışımdan ısıl işlem sonrası elde edilen ürünlerdir. Kullanılan azot kaynakları arasında amino asitler ile bunların tuzları ve gıdalardan gelen proteinler yer almaktadır. İndirgen şekerlere örnek olarak dekstroz/glikoz ve ksiloz verilebilir.”

Tütsü Aroma Vericisi:

Gıdaların tütsülerken kullanılan yoğuşturulmuş tütsüden ayrımsal damıtma ve saflaştırma yöntemleri ile elde edilen ürünlerdir.

Aroma Öncülü:

Tek başına aroma verme özelliğine sahip olması gerekmez, diğer bileşenlerle reaksiyona girerek sadece aroma oluşturmak amacıyla gıdalara istenilerek ilave edilen ürünlerdir. Karbonhidratlar, oligopeptitler ve amino asitler gibi.

Diğer Aroma Vericiler:

Eğer koku ve/veya tat vermek amacıyla kullanılan materyal; aroma verici madde, doğal aroma verici madde, aroma verici preparat, ısıl işlem aroma vericisi, tütsü aroma vericisi veya aroma öncülü tanımlarından herhangi birine girmiyorsa "diğer aroma verici" olarak sınıflandırılmaktadır.

DiaTek firması olarak her türlü teknik destek için bizlere danışabilirsiniz. (Soru sormak için lütfen TIKLAYINIZ.)

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141025-7.htm