RUMİNANT BESİ YOĞUN TAM YEMLERİ

4011 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» RUMİNANT BESİ YOĞUN TAM YEMLERİ

Ruminantların yemlenmesinde ve beslenmesinde kullanılacak bir çok çeşit yoğun tam yem hazırlanabilmektedir. Bu yoğun tam yem çeşitleri hayvanların türü, verim yönü ve kullanım amaçlarına göre aşağıdaki gibi sıralanabilir:

BESİ YOĞUN TAM YEMLERİ


Sığır Besi Yoğun Tam Yemleri

Sığır Besi Başlangıç Yoğun Tam Yemi: Bu yem entansif sığır besisinde hayvanlar 150-250 kg canlı ağırlık sınıfında iken, hayvanların yaşama ve verim payı (günlük canlı ağırlık artışı) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Sığır Besi Büyütme ve Geliştirme Yoğun Tam Yemi: Bu yem entansif sığır besisinde hayvanlar 250-350 kg canlı ağırlık sınıfında iken, hayvanların yaşama ve verim payı (günlük canlı ağırlık artışı) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Sığır Besi Bitirme Yoğun Tam Yemi: Bu yem entansif sığır besisinde hayvanlar 350 kg ve yukarısı canlı ağırlık sınıfında iken, hayvanların yaşama ve verim payı (günlük canlı ağırlık artışı) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Kuzu Besi Yoğun Tam Yemleri

Kuzu Besi Başlangıç Yoğun Tam Yemi: Bu yem entansif kuzu besisinde hayvanlar 15-25 kg canlı ağırlık sınıfında iken, hayvanların yaşama ve verim payı (günlük canlı ağırlık artışı) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Kuzu Besi Büyütme ve Geliştirme Yoğun Tam Yemi: Bu yem entansif kuzu besisinde hayvanlar 25-40 kg canlı ağırlık sınıfında iken, hayvanların yaşama ve verim payı (günlük canlı ağırlık artışı) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Kuzu Besi Bitirme Yoğun Tam Yemi: Bu yem entansif kuzu besisinde hayvanlar 40 kg ve yukarısı canlı ağırlık sınıfında iken, hayvanların yaşama ve verim payı (günlük canlı ağırlık artışı) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

SÜT YOĞUN TAM YEMLERİ

Sığır Süt Tam Yemleri


Sığır Normal Süt Verim Yoğun Tam Yemi: Bu yem ortalama canlı ağırlığı 600 - 650 kg ve günlük süt verimi 25 litreden daha az olan süt sığırlarının yaşama ve verim payı (günlük süt verimi) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Sığır Yüksek Süt Verim Yoğun Tam Yemi: Bu yem ortalama canlı ağırlığı 600 - 650 kg ve günlük süt verimi 25 litreden daha yüksek olan süt sığırlarının yaşama ve verim payı (günlük süt verimi) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Koyun Süt Yoğun Tam Yemi: Bu yem süt veren ya da emziren koyunların yaşama ve verim payı (günlük süt verimi) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Keçi Süt Yoğun Tam Yemi: Bu yem süt veren ya da emziren keçilerin yaşama ve verim payı (günlük süt verimi) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

GEBE HAYVAN YOĞUN TAM YEMLERİ

Gebe Büyükbaş Yoğun Tam Yemleri: Bu yem sığır ve manda gibi büyükbaş hayvanların gebelik dönemlerinde hayvanların yaşama ve verim (gebelik) payı gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılacaktır.

Gebe Küçükbaş Yoğun Tam Yemleri: Bu yem koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların gebelik dönemlerinde hayvanların yaşama ve verim (gebelik) payı gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılacaktır.

ÖN RUMİNANT BÜYÜTME YOĞUN TAM YEMLERİ

Buzağı ve Malak Büyütme Yoğun Tam Yemleri: Bu yem süt içme dönemlerindeki buzağı ve malakların yaşama ve verim payı (büyüme) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Kuzu ve Oğlak Büyütme Yoğun Tam Yemleri: Bu yem süt içme dönemlerindeki kuzu ve oğlakların yaşama ve verim payı (büyüme) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

GENÇ RUMİNANT BÜYÜTME YOĞUN TAM YEMLERİ

Düve Büyütme Yoğun Tam Yemi: Bu yem sütten kesimden ilkine gebeliğinin 8. ayına kadar olan dönemde bulunan düvelerin yaşama ve verim payı (büyüme) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Toklu ve Şişek Yoğun Tam Yemi: Bu yem sütten kesimden cinsi olgunluğa kadar olan dönemde bulunan erkek ve dişi koyunların yaşama ve verim payı (büyüme) gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

HAYVAN NAKLİYE ve BEKLETME YOĞUN TAM YEMLERİ

Büyükbaş Hayvan Nakliye ve Bekletme Yoğun Tam Yemleri: Bu yem sığır ve manda gibi büyükbaş hayvanların uzun (gemi ile ülkeler ya da kıtalar arası) ya da kısa süreli (kara ya da demiryolu ile şehirler arası) nakliyelerinde, bunun gibi hayvanların kesimhanelerde ya da kurban pazarlarında bekletilmeleri sırasında herhangi bir verim kaybı oluşmaması için hayvanların yaşama ve verim payı gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Küçükbaş Hayvan Nakliye ve Bekletme Yoğun Tam Yemleri: Bu yem koyun ve keçi gibi büyükbaş hayvanların uzun (gemi ile ülkeler ya da kıtalar arası) ya da kısa süreli (kara ya da demiryolu ile şehirler arası) nakliyelerinde, bunun gibi hayvanların kesimhanelerde ya da kurban pazarlarında bekletilmeleri sırasında herhangi bir verim kaybı oluşmaması için hayvanların yaşama ve verim payı gereksinimlerini karşılamak üzere kullanılacaktır.

Not: Bu makale Pankobirlik'in dergisinden alınmıştır.
 
Türkiye'de artık Ruminant ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Ruminantlara özel yem katkısı GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..