HACCP Temizlik ve Dezenfeksiyon Yöntemleri

6026 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» HACCP Temizlik ve Dezenfeksiyon Yöntemleri

Temizlik İşlemi:

Dezenfeksiyon öncesi yapılan bir işlem olup yüzeylerde bulunan çeşitli kir maddelerinin sıcak su ve/veya temizlik maddeleri (Deterjanlar) kullanılarak uzaklaştırılmasıdır.
Bu şekilde kir maddeleri, içerisinde bulunan çeşitli mikroorganizmalarla birlikte uzaklaştırılmakta veya mikroorganizmaların bu maddeler vasıtasıyla yüzeylerde bulunmaları engellenmektedir.

 
 
Bitkisel özütlerden elde edilmiş DiaNatura Safe doğal içerikli dezenfektandır. Hem gıda üretim havası ve üretim yüzeylerinin dezenfeksiyonu, hem de direk gıda yüzeyinin dezenfeksiyonu için kullanılmaktadır.  Tamamen doğal yapıda olduğu için insan sağlığı açısından hiçbir yan etkisi yoktur. DiaNatura Safe hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
Temizlik işleminin etkinliği üzerine etkili faktörler:

1) Temizlik işlemlerinde temizlenen yüzeylerin durumu: Yüzeydeki girinti, çıkıntı ve yarıklar mikroorganizma yerleşmesi için uygun bir ortam sağladığı gibi temizlemeyi de güçleştirir.

2) Makine ve ekipmanların dizaynı ile yerleştirme şekli: Makine ve ekipmanların dizaynı da bu konuda önemlidir. Ekipmanların temizlik/dezenfeksiyona elverişli ve kullanım amacına uygun olması gerekir.

3) Yüzeylerde biriken kirlerin yapıları:Kirlenme ve kir çeşitleri; Organik kirler; Yağlar; Proteinler;

4) Kullanılan temizlik maddeleri ve uygulanan ısı derecesi:Temizlik maddesinin konsantrasyonu kullanım talimatına uygun ayarlanırsa kir maddelerinin yüzeyden ayrılmasında maksimum başarı sağlanmış olur.

5) Temizliğe başlama zamanı: Temizliğe başlama zamanı ile kirlerin yüzeylerden sökülmesi arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır.

6) Uygulanan temizlik yöntemi: Örnek olarak; mekanik temizleme, sıvıların yüzeylere ya direkt olarak veya boru sistemlerine basınçla verilmesi ya da yüzeylere sert fırçaların uygulanmasıyla gerçekleşir.

7) Kullanılan suyun sertlik derecesi: Suyun sertliğini oluşturan kalsiyum ve mağnezyum iyonları karbonatlar halinde yüzeylerde veya borularda taşlar halinde birikmektedir. Bu durum temizlik maddelerinin kir tabakalarına ulaşmasında önemli engeller oluşturmaktadır.
 
 

TEMİZLİK MADDELERİ( Deterjanlar):


Et ve et ürünleri üretim tesislerinde genellikle su ile temizlik esastır. Suyun, aynı zamanda deterjanların çözündürüldüğü bir ortam olması nedeniyle uygun sertlik derecesinde olması gerekmektedir.

Bir temizlik maddesinde olması istenilen tüm özelliklere tek başına sahip bir temizlik maddesinin bulunmaması nedeniyle temizlik problemine, kirlenme tipine ve temizlenecek yüzeyin yapısı dikkate alınarak seçilecek uygun temizlik maddelerinin karışımları kullanılmaktadır.

Temizlik maddeleri:

1) Alkali Bileşikler
2) Asit Bileşikler
3) Yüzey aktif maddeler(Tensidler)
4) Süspansiyon halini devam ettirici bileşikler

Temizlik Yöntemleri:


1) Elle (Manuel) temizlik
2) Makine ile temizlik
a) Yüksek basınçlı su ile temizlik
b) Buharla temizlik
c) Köpükle temizlik
 
Temizlik Uygulamaları:
 
Temizlik işlemlerinin belirli bir sıra içerisinde yapılması önemlidir.
 
a)Yüzeylerin temizliği;
b) Alet ve ekipman temizliği;

Dezenfeksiyon İşlemi:
Ortamdaki mikroorganizmaların tümünün öldürülmesi veya zararlı etki yapamayacak en düşük düzeye indirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Başarılı bir dezenfeksiyon için ön şart, mikroorganizmaların ve kirlerin uzaklaştırıldığı temizlik işleminin iyi bir şekilde uygulanmasıdır. Yüksek ısı ile, Radyasyonla ve dezenfektan çözeltileri (Kimyasal maddelerle) olmak üzere dezenfeksiyon başlıca 3 şekilde yapılmaktadır.

Yüksek ısı ile dezenfeksiyon,
Radyasyonla dezenfeksiyon ,
Kimyasal maddelerle dezenfeksiyon,
 
Bitkisel özütlerden elde edilmiş DiaNatura Safe doğal içerikli dezenfektandır. Hem gıda üretim havası ve üretim yüzeylerinin dezenfeksiyonu, hem de direk gıda yüzeyinin dezenfeksiyonu için kullanılmaktadır.  Tamamen doğal yapıda olduğu için insan sağlığı açısından hiçbir yan etkisi yoktur. DiaNatura Safe hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.