Baklava için TSE Standardı

12707 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Baklava için TSE Standardı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), "Türk Baklavasına standart getirildi. Buna göre baklava kendine özgü renkte (altın sarısı) ve görünüşte olacak, şerbeti ve yoğunluğu sert olmayacak, boğazı yakmayacak. Her bir dilim baklavanın yüksekliği en az 3.5 santimetre olacak.
 
Son yıllarda bazı üreticilerin taklit malzemeler kullanarak tüketiciyi aldatmaya, yeşil antep fıstığı yerine kurutulmuş bezelye tozu veya diğer bitkisel ürünler, ceviz görünümü vermek için kurutulmuş veya kızartılmış hamur, beyaz şeker yerine nişasta bazlı şeker (mısır şurubu) kullanımı, tereyağı yerine bitkisel ve diğer trans yağlar gibi taklit madde kullanımı artmıştı. Bu standart ile tüm hilelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
Baklava Yapımı
 
Sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen sert hamura, sert buğdaydan elde edilen buğday nişastası serpilerek, hamurun tekniğine uygun olarak açılır. İçine veya arasına kaymak, tereyağ veya tereyağının eritilerek saf hale getirilmiş sade yağı, çeşnisine göre Antep fıstığı içi, ceviz içi veya bölgesine göre fındık içi veya badem içinin eklenir. Mevzuatlarda katılmasına izin verilen katkı maddelerinin bir veya birkaçının katılarak veya katılmadan çeşidine göre dilimlendikten sonra uygun sıcaklık ve sürede pişirilip, toz şekerinin su ile kaynatılmasıyla (limon suyu veya limon tuzu eklenmiş) elde edilen şerbet ilave edilerek baklava son haline getirilir.
 
 
 
Baklavanın Olması Gereken Duyusal ve Fiziksel Özellikleri
 
Kendine özgü renkte (altın sarısı) ve görünüşte olmalı. Yanık, koyu renkte olmamalı, tepsinin her bir dilimi bakılan her yönden aynı özgü altın sarısı renginde olmalı, üstü ve altı aynı renkte olmalı, ton veya pişme farkı olmamalı, içindeki Antep fıstığı bakıldığında zümrüt/çimen yeşili rengini korumalıdır. Çeşniler renklerini ve fiziki özellikleriyle tat ve kokularını korumalı, değişime uğramamalıdır. Ağza alındığında ağızda donma ve kaplama yapmamalı, şerbeti ve yoğunluğu sert olmamalı, ağızda ve dişlerde hissedilmemeli, boğazı yakmamalı; kendine has pişkinliği ile ağızda çiğnemeye mahal vermeden bile dağılmalı ve erimelidir. Görünüş bakımından kendine has görünüşte olmalıdır. Her bir dilimin yüksekliği en az 35 milimetre olmalı ve tepsi içinde her bir dilimin eni boyu yaklaşık aynı ölçüde ve homojen olmalıdır.
 
Baklava Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde baklava ve diğer şerbetli tatlılar için iki analiz belirtilmiştir. E.coli, Maya ve Küf. E.coli için limit 101'den az iken, Maya ve küf analizi için limitler 102 ve 103 olarak verilmiştir.
 

 
Baklava üretimi esnasında meydana gelebilecek kontaminasyonları engellemek için yapılabileceklerden bazıları; personel, ekipman, yüzey ve havanın mikrobiyal yükünü azaltmak olabilir. Firmamız tarafın üretilen Hytech Slide (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) ürünü hijyen kontrolleri için hızlı ve kolay çözüm sağlar. Bu ürün ile personel, ekipman ve yüzeylerden mikroorganizma tespiti yapılarak hijyen kontrolü sağlanabilir. Yine havanın mikrobiyal yükü hazır besiyerleriyle kolayca tespit edilebilir ve bu yükü azaltmak için firmamız tarafından üretilen Hysafe Air (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.) kullanmak başta olmak üzere birçok çözüm yöntemi bulunabilir.