Bulgur Üretimi

21178 kez okundu

7 yıl önce eklendi

Buğday; insan beslenmesinde temel gıda maddelerinden biridir. Un haline getirilerek ekmek ve diğer unlu gıdaların imalatında kullanıldığı gibi, bulgur olarak da tüketilmektedir. Buğday birçok aşamadan geçtikten sonra besin değeri yüksek olan bulgur imal edilmiş olur
 
Bulgur: Tercihen Triticum durum cinsi buğdaylarının usulüne göre pişirilip kurutulması, kabuğu soyulduktan sonra kırılarak inceltilmesi ile elde edilen yarı hazır bir gıda maddesidir.
 
Pilavlık ve köftelik olmak üzere iki çeşit bulgur vardır.
 
Bulgur yapmaya elverişli başlıca durum çeşitleri; şahman, karakılçık, kundura, çakmak 79 vb. dir. Ayrıca bu buğdaylarda dönmeli dane miktarının az olmasına önem gösterilmelidir.
 
Üretim Aşamaları

 
 
Buğdayı Temizleme
 
Depolara getirilen buğdaylar helezonlar yardımıyla ön temizleme eleklerinin olduğu makineye gönderilir. Burada buğdaylar yabancı tohumlardan ayrılırken kabuğundan ayrılmamış buğdaylar da kabuğundan ayrılır.
 
 
 
Bundan sonraki safhalarda da nakil (taşıma) işi için genellikle helezonlar kullanılır. Metal dedektörlerle buğday içerisindeki metaller ayrılır. Taş ayırıcıya gelen buğday, içerisinde bulunan taş ve topraklardan ayrılır.
 
 
 
Taş ayırıcı makinesinden, hafif tane ayırıcı makinesine, gelen buğdayın burada içi boş hafif olan taneleri ayrılır. Taşından, toprağından, metalinden ve içi boş hafif tanelerinden ayrılmış olan buğday bulgur yapılmak üzere yıkama makinesinde yıkanır.
 
Yıkama makinesi kendi üzerinde bulunan su santrifüjü ile birlikte çalışır. Kendi havuzundaki suyu devir-daim ederek su tasarrufu sağlar. Makineye gelen buğday taneleri yıkanırken, hafif taneler ve kavuzlar (dış kabuk) su yüzüne çıkar. Bu yabancı maddeler suyun yardımı ile, yabancı madde süzeğine dökülür. Süzeğin içinde kalan yabancı maddeler makinenin yanında biriktirilir. Daha sonra üzerinde kalan suyu kuruttuktan sonra yeme aktarılır.
 
 
 
Buğdaydan ağır olan taş ve demir parçası gibi cisimler ise, taşlığa düşer. Taşlık helezonu ise bu maddeleri, taşlık haznesine taşır. Hazneye düşen buğdaydan ağır maddeler, santrifüjün tazyikli su basıncı ile taşlık borusundan taşlık kutusuna dökülür. Taş kutuya dökülürken taş getiren su, makinenin helezon bölümüne akar. Su içinde kalan taneler, helezonun ve suyun yardımı ile dik kurutma helezonuna geçer. Dik helezonun gömleği süzekli olduğundan, tanelerin üzerinde su, bu süzekten dışarı atılır. Dışarı atılan su, tekrar havuza inerek sisteme geri döner. Taneler dik helezonun en üstüne kadar gelerek makineyi terk eder.

Kaynatma
 
Temizlenen ve yıkanan buğdaylar ıslatma kazanlarına alınarak ıslatma işlemine tabi tutulurlar. Islatmanın faydası danede bulunan nişastanın bünyesine gerekli suyu alarak pişme sırasında çabuk jelatinleşmeyi sağlamaktır. Islatmada dikkat edilecek husus; ıslatma suyunun temiz ve mikropsuz olması ve fazla sert su olmamasıdır. Yıkanmış ve süzülmüş olan buğday, kaynatmaya hazırdır.
 
 
 
Kaynatma genelde 100–110°C’de yapılır. Kaynatma süresi de buğdayın cinsine göre değişir. Kaynatma sonucu şişen ve yumuşayan buğdaya “hedik” denir.

Dinlendirme
 
Buğdayın tam olarak piştiğinden emin olduktan sonra kaynatma işlemi sona erdirilir yani pişirme kazanlarının ateşi söndürülür. Buğday karıştırılır bir süre bekletilir. Böylece tam olarak pişmeyen buğdayların buharla pişmesi ve şişmesi sağlanır.
 
 
 
Süzme
 
Pişirim kazanından çıkarılan buğday, suyu süzüldükten sonra havalandırmadan geçirilir ve tambura ön kurutmaya gönderilir.

Kurutma
 
Kurutmada, hediğin yani pişen buğday danesinin su oranını (nemini) %10 civarına indirmek amaçlanır.
 
 
 
Kurutmada ürün önce soğutma tamburuna gönderilir. Soğutma tanburu; kaynatma kazanından çıkan buğdayın ön kurutması ve soğutulmasının yapıldığı dönerek çalışan paletli bir makinedir. Soğutulan ürün kurutma kulesine gönderilir. Kule, dikey konumda ve kesintisiz çalışır. İçinde hava kanalları vardır. Gerekli olan sıcak hava, buhar kazanından veya kuru ve sıcak hava üreten termobloklarla sağlanır. Hava kanallarının ortasındaki boşlukta sıcak hava dolaşımı olurken ürün yukarıdan aşağıya doğru akar. Kanalın altındaki boşluktan çıkan sıcak hava da danelerin arasından sızarak yukarı doğru yükselmeye çalışır. Sıcak havayla temas eden buğday taneleri ısınarak suyunu havaya bırakır. Havada suyu alarak soğumaya başlar ve doyma noktasına gelir. Nemli hava yan taraflardaki boşluklardan fanlarla dışarı atılır. Kurutmada hava sıcaklığı ayarlanarak ürünün hiç bozulmadan optimal ve eşit derecede kuruması sağlanır.
 
Üretim alanlarınızda hijyen kontrollerinizi sağlamak için Hytech Slide kullanabilirsiniz. Hytech Slide ile ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
 
Havadaki mikroorganizmaları tespit etmek için Hytest Air hava örnekleme cihazını kullanabilirsiniz. Hytest Air hakkında bilgi almak için tıklayınız.
 
Kaynak: https://www.megep.meb.gov.tr/