Pişmaniye Üretimi ve Özellikleri

23843 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Pişmaniye Üretimi ve Özellikleri

İzmit’e özgü bir helva olan pişmaniye neredeyse tüm ülkede severek tüketilmekte olan bir tatlı türüdür. Tel helva, çekme helva, tepme helva, keten helva gibi isimleri olmakla beraber oldukça hafif ve lezzetli bir tatlıdır.
 
Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanır. Tatlının görüntüsü koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen peşmek kelimesinin zamanla Türkçede "pişmaniye" diye söylendiği düşünülmektedir  
 
Pişmaniye Üretimi
 
Pişmaniye üretiminde; hamur hazırlama makinesinde ısıtılarak eritilen margarine belirlenen miktardaki unun yaklaşık yarısı ilave edilerek, karışım homojen hale gelene kadar karıştırılmaktadır. Daha sonra kalan un, hamura yavaş yavaş eklenmekte ve hafif ateşte sürekli karıştırılarak, un kokusu hissedilmeyinceye kadar pişirilmektedir.
 
Pişmaniye üretiminde kullanılacak şurup, %75 şeker, %25 su ve yaklaşık %1 oranında sitrik asitten oluşmaktadır. Sitrik asit ilavesinin en önemli nedenlerinden biri, rengin matlaşmasının ve kristalizasyonun engellenmesidir. Şurup yapımında belirlenen miktarda su ısıtılmakta ve yine belirlenen oranda şeker ve sitrik asit karıştırılarak ilave edilmektedir. Karıştırmadaki amaç, şekerin dibe çökmesinin ve yanmasının önlenmesidir. Pişirme sırasında şeker çözündükten sonra şurup karıştırılmamalıdır. Pişirmenin temel amacı ise, karışımının nem içeriğinin azaltılmasıdır. Ayrıca pişirme sırasında eritme, karamelize etme ve inversiyon işlemleri de gerçekleştirilmiş olur. 165°C civarına ısıtılan karışım, daha önceden yağlanmış olan mermer tezgahlara dökülerek soğutulur.
 
 
 
Mermerle temas eden kısmı daha çabuk sertleşen karışım, bohça şeklinde kenarlarından katlanmaktadır. Bu işlem sayesinde şeker karışımının içerisinde hava kabarcıklarının kalması da sağlanır. Bu işleme, karışım macun kıvamına gelinceye kadar devam edilmektedir. Uygun kıvama ulaşan karışıma halka şekli verilir. Halka şeklindeki şeker karışımı iki ucundan çekilerek veya metal askıya asılarak uzatılır ve katlanır. Katlama işlemi sırasında şeker karışımı kitlesine hava karışmakta ve böylece renk opak hale gelmektedir. İstenilen beyaz opak görünüm elde edilinceye dek bu işlem sürdürülmektedir.
 
Çekme işleminde, beyazlatılmış şeker karışımı daha önceden hazırlanmış olan hamurla karıştırılır. Şeker karışımı ile hamur bu işlem sonunda lifli yapıyı meydana getirir. Çekme işlemi, merkeze doğru çukurlaşan çekme tepsisinde yapılmaktadır. Macun kıvamındaki sıcak şeker ve hamur karışımı, merkezden kenarlara doğru belirli bir yönde döndürülerek çekilir. Genişleyerek halka şeklini alan karışım, kıvrılarak katlanır. Bu işleme istenilen yapı meydana gelinceye kadar, yaklaşık 10-15 dakika devam edilir. İşlem, karışım soğuyup sertleşmeden önce bitirilmelidir. Bu aşama sonunda uzun lifler halindeki pişmaniye parçalanarak soğutma raflarında soğutulur.
 
 
 
Soğutulan pişmaniye, küçük yumaklar halinde veya bütün olarak kabarık halde kutulara yerleştirilir. Ambalaj olarak; pişmaniyenin özelliklerini koruyacak nitelikte kağıt, selofan, alüminyum, plastik esaslı maddeler vs kullanılır. Pişmaniyenin muhafaza ve nakliyesinde ambalajın doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edilmeli ve ürün nemden korunmalıdır. Depolama sıcaklığı 16-18°C arasında olmalıdır.
 
TS 8787’ ye göre pişmaniyenin fiziksel ve kimyasal özellikleri;
 
Özellik                                                                 Sınırlar
Rutubet                                                              En çok %10 (m/m)
Toplam Şeker (Sakkaroz olarak)                               En çok %75 (m/m)
Toplam Yağ                                                       En çok %15 (m/m)
 
Ekstrakte Edilen Yağda
 
Asitlik (Oleik Asit cinsinden)                       En çok %0.3 (m/m)
 Peroksit Değeri                                                               En çok 10 milieşdeğer g/kg

Metaller (Kontaminasyon)
 
Arsenik (As)                                                      En çok 1 mg/kg
Bakır (Cu)                                                           En çok 10 mg/kg
Kurşun (Pb)                                                      En çok 2 mg/kg
Demir (Fe)                                                         En çok 15 mg/kg

Pişmaniyenin mikrobiyolojik özellikleri 
 
Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (kob/g)           En çok 100.000
Fekal coli                                                                            Bulunmamalı
Salmonella (kob/25 g)                                                  Bulunmamalı
Staphylococcus aureus                                                Bulunmamalı
Maya ve küf (kob/g)                                                     En çok 100
 
18.06.2014’te kabul edilen TS 8787 Pişmaniye Standardı halen kullanılmaktadır. Standarda buradan ulaşabilirsiniz.
 
Pişmaniyenin raf ömrü genelde sonbahar ve kış aylarında 6 ay, ilkbahar ve yaz aylarında 3 aydır. Güneş ışığı almamasına dikkat edilmeli ve nemden korunmalıdır. Serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir.
 
Firmamız tarafından satılan DiaNatura Safe bitki özütlerinden elde edilmiş doğal bir dezenfektandır. Tüm mikroorganizmalar üzerinde etkilidir. Üretim alanında ve gıda yüzeyinde hijyeni sağlayarak gıdaların raf ömrünün uzatılmasına yardımcı olur.
 
Buna ek olarak Hytech Slide ile hijyen kontrollerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
 
 
Kaynak: B. Karaman ve ark., “Geleneksel Gıdalarımızdan Cezerye, Pişmaniye Ve Pestil”