Staphylococcus Kromojenik Agar

6861 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Staphylococcus Kromojenik Agar

Condalab'ın üretmiş olduğu Staphylococcus Chromogenic Agar (SCA), Staphylococcus spp için seçiçi - tanımlayıcı kromojenik bir besiyeridir. (ürün hakkında bilgi için buraya TIKLAYINIZ) 
S. aureus, S. xylosus, S. saprophyticus ve S. epidermis türlerini rahatça tanımlandığı bu besiyerinde özellikle yüzeysel ve sistemik enfeksiyonlara sebep olan S.aureus türünün tanımlanması hayati önem taşımaktadır.
 
Staphylococcus türleri deri hastalıklarının yanısıra, mide bulantısı, kusma, mide krampları gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
 
Her zaman insan ve hayvanların derisinde, burun ve boğazındaki mikroflorada Staphylococcus türleri mevcuttur. Ayrıca havada, atık sularda, suda, sütte, gıda üretilen ekipmanlarda, çevreyle temas eden yüzeylerde bulunur.
 
Balık, et, kümes hayvanları ve yumurtalar, salata, krema, şekerleme, süt ve peynir gibi gıdalarda da Staphylococcus türlerine rastlamak mümkündür. Ürünlere el teması sonucu bulaşmaktadır.
 
 

 
Staphylococcus Chromogenic Agar (SCA), Staphylococcus için gerekli besinleri içerirken aynı zamanda kromojenik alt tabakalarım karışımı farklı türlerin belirlenmesini sağlar. Sahip olduğu inhibitörler istenmeyen mikrobiyolojik floranın gelişimini önler.
 
Staphylococcus Chromogenic Agar, 35 ⁰C'de 24-48 saat inkübasyon ile sonuç verir. Genelde koloniler 24 saat sonra görülür. 48 saat inkübe edilmesi var olan tüm kolonilerin gelişmesi için yeterli bir süredir.
 
İnkübasyon sonucunda oluşacak kolonilerin renkleri şöyledir;

S.aureus: eflatun             

S.xylosus: koyu mavi

S. saprophyticus: yeşilimsi mavi

S.epidermidis: açık yeşil