SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Firma Adı (Gerekli)
 
Ad / Soyad (Gerekli)
 
E-Posta (Gerekli)
   
Telefon (Gerekli)
   
Aşağıdaki bilgiler sitede görüntülenir.


Takma İsim (Gerekli)
 
Soru Başlığı (Gerekli)
 
Soru  

UV

Merhaba, Uv lamba ile kahve makinesinin bardağa kahve koyulan bölmesini ve yüzeyini temizlemek istiyoruz böyle birşey mümkün müdür?

Firma: Ad / Soyad: fatih demirbaş 17.10.2016 15:39:38

Cevap:

Piyasada bulunan portatif UV Lambalar ile istediğiniz bölgeye özel sterilizasyon sağlamanız mümkündür. Ancak bakterilerin üzerinde güçlü etkisi olan UV çeşitlerinin kullanımına dikkat etmeniz gerekir.  Ürün portföyümüzde bulunan UV Lamba ve Armatürleri daha geniş alanlarda hijyen sağlayan modellerdir. UV Lambaları ve Armatürleri hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız. 

Labaratuvar kurulumu

 
merhaba, labratuvar kurulumunda firma içinde, devlet teşviği almak için belli bir standart olması gerekliliği vurgulandı. ancak bu kurulum 17025 nolu ts satandartı mıdır? Meyve ve sebze kurutma prosesimiz var. Koruyuculu olan veya olmayan ürünlerde var. firmamız bünyesindeki test ve deneyleri yaparken devlet teşviği yapmak için kılavuz ne olmalıdır?

Firma: Ad / Soyad: Taha Hüseyin 10.10.2016 13:44:27

Cevap:

Laboratuar kurulumu için uygulanan standart bahsettiğiniz gibi 17025 numaralı standarttır. Gıda analizleri için ilgili yönetmeliğe de uymak gerekmektedir. (Özel Gıda Kontrol Laboratuvarlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik için tıklayınız.) KOSGEB, işbirliği - güçbirliği destek programı ile ürün ve hizmet standartlarını geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuar kurulumu konusunda destek vermektedir.  Bu destek için yine bu standarda uyulması gerekmektedir. (KOSGEB ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.) Alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların, geleceğin teknolojilerini geliştirmeye dönük bilimsel hedefler içeren araştırmaları  TÜBİTAK 1515 - Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programları ile desteklemektedir. (Detaylı bilgi için tıklayınız.)  

Antep Fıstığında Koliform

Şuan Antep Fıstığını kesip küçük parçacıklar(örneğin:0-2.5mm,1.5-2.5mm,2.5-3.5mm gibi) ayrıştırıp ultra viole ışığına tabi tutup vakumluyoruz ama her gönderilen ürün için yapılan analiz de koliform olduğu tespit edilip iade ediliyor. Antep fıstığına koliform bulaşma sebeplerini öğrenebilirim ki hijyene bu kadar dikkat ederken

Firma: Ad / Soyad: Mehmet Dalyan 6.9.2016 11:46:53

Cevap:

DiaNatura Safe ürünümüz bu sorunu çözmenize yardımcı olacaktır. Tamamen doğal bitki özütlerinden elde edilen bu ürünü %2'lik hazırlayıp, fıstıkların tüm yüzeyine uygulayabilirsiniz. Tamburda fıstıklar dönerken yüzey püskürtmesi ile DiaNatura Safe'i kullanabilirsiniz.  DiaNatura Safe hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.   

Hazır suşlardan besi yeri etkinliği yapmak


Hazır tüp içinde bulunan suşlardan petriye direk ekim yapılarak suş değerlendirmesi yapılabilir mi?Yoksa bunun için önce TSB agara ekim yapıp elde edilen suştan süspansiyon mu elde etmeliyiz?

Firma: Ad / Soyad: Mehtap 28.8.2016 22:59:10

Cevap:

Hazır suşların kullanımında direkt besiyerine ekim yapma yöntemi kullanılmaktadır. Bahsettiğiniz süspansiyon yöntemi suşun kalitesine bağlı olarak uygulanmaktadır.  Tüm mikrobiyolojik analizlerinizde Hazır Besiyeri çeşitlerimizi güvenle kullanabilirsiniz. Hazır besiyeri çeşitlerimiz hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.  

Recelde yag tayini


Recelde yağ oranını hangi yöntemlerle öğrenebiliriz gerber yöntemiyle hayli zor bunun için özel bi analiz yöntemi varmı

Firma: Ad / Soyad: Mustafa akoz 28.8.2016 19:17:26

Cevap:

Gıdalardaki yağ miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber yöntemiyle, bunun dışında kalan gıdalarda ise sokselet (soxhelet)yöntemiyle saptanmaktadır. Reçelde yağ tayini için sokselet yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntem hakkında detaylı bilgi almak için "Ekstraksiyon Yöntemiyle Yağ Tayini (Sokselet)" isimli makalemizi okuyabilirsiniz.  

aşı üzerine

merhabalar öncelikle, soracagim soru tam olarak sizin alaniniz mi bilmiyorum ve soracak baska bir yer bulamadim. sormak istedigim; herhangi bir kimyasal aşı olarak üretilebilir mi? sanirim aşı dedigimiz sey, bir cesit virüs, örnegin, aspirin'i ele alalim, bunu bir aşı olarak insana enjekte edebilmenin bir olanagi var midir acaba?

Firma: Ad / Soyad: ali günes 22.8.2016 02:53:44

Cevap:

Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltidir.
Bu amaçla hastalık yapma yetisi azaltılmış hastalık etkeni, tüberküloz (BCG) aşısında olduğu gibi, kullanılabilir. Tüm hastalık etkenleri için hastalık yetisi azaltılmış mikro organizma bulunamayacağı için, etkenin dış kılıfı gibi parçaları ya da salgıladığı maddeler, difteri (DBT) aşısı gibi, kullanılabilir.

atü

Salça farikasında salça üretiminde kullanılan buhar kaç atü olur.

Firma: Ad / Soyad: M.Çağlar Çinioğlu 16.8.2016 12:54:06

Cevap:

Domates Salçası Üretim Teknolojisi adlı makalemize ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. Salça üretiminde kullanılan 3 kademeli evaparatörlerde buhar ters akım prensibine göre 3. kademeye, sonra 2. kademeye ve 1. kademeye verilir. Ancak salça önce 1. kademede, sonra 3. ve sonuçta 2. kademede koyulaştırılır. Yeni nesil evaporatörlerde domates suyu yavaş yavaş salça olurken önce 1. kademeden, sonra 2. kademeden ve sonra da 3. kademeden geçmektedir. Isıtmak için verilen buhar ise sadece 3. kademeye verilmekte; fakat 3. kademede ısınan salçadan yükselen buhar da 2. kademeyi ısıtmakta; 2. kademede ısınan şıra veya salçadan yükselen buhar da 1. kademeyi ısıtmaktadır. 1. kademeden yükselen buhar da evaporatörün kondens tankında soğuk su ile karıştırılıp ılık su haline getirilip dışarı atılmaktadır. Bu ılık suyun miktarı çok fazla olduğu için domates indirilen havuzlarda kullanılır.
Üç etkili kontinü evaparatörün çalışması kısaca şöyledir; 42 C’deki birinci kademeye domates pulpu (5–6 briks) yaklaşık 60 C’de gelir. -70 cmHg basıncında salça kaynamaya başlar ve su buharı emilerek ortamdan uzaklaştırılır. Pulp devamlı karıştırılarak (bu karıştırma karıştırıcılarla değil sirkülasyon pompaları ile salça veya şıranın sürekli sirküle edilmesi ile yapılır.) karamelize olması önlenir ve briks 11–12 C oluncaya kadar burada tutulur. Sonra 2. kademeye alınan yarı konsantre pulp, 85 C’de (bu değer makineden makineye farklılık arzeder ve 65-85 arasındadır. İdeal oran 70 C’dir.) vakum altında konsantre edilerek briksi 18–20 C’ye ulaştırılır. Son olarak 65 C’deki 3. kademeye alınır. Yukarıdaki işlemler aynen uygulanarak istenilen brikse ulaşıncaya kadar bu kademede tutulur. Sonra monopomplar ya da dişli(loplu) pompalar vasıtasıyla tanklara basılır.

Kaymak Üretimi

Merhaba , Kaymak Üretimi İle İlgili Bir Sorum olacaktı. İşletmemizde Kaymak Üretimi Yapmaya Karar Verdik.İnek Sütünden Aldığımız Krema İle Kaymak Üretimine Başladık. Yalnız Piyasadaki Kaymaklar Gibi Beyaz Olmadığından Ve 1 Hafta İçerisinde Üzerinin Küf Tutmasından Dolayı Satış Sorunu İle Karşılaştık.Öncelikle Bu Kremayı Beyazlatacak Ve Kaymağın Ömrünü Uzatacak Maddeler Hakkında Bilgi Verirseniz Sevinirim Bunun Yanında Bunların Kullanım Şekli Ve Miktarlarına Anlatırmısınız.

Firma: Ad / Soyad: M.Ali Kanıtatlı 29.6.2016 01:59:01

Cevap:

Kaymak çeşitleri, mikrobiyolojik kriterleri ve üretiminde dikkat edilmesi gerekenleri "Kaymak Nasıl Yapılır" adlı yazımızdan okuyabilirsiniz. Mevsim koşullarına göre kaymağın raf ömrü değişmekte olup uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Kaymağı beyazlatmak için piyasada beyazlatıcılar bulunmaktadır ancak kaymak renginin sarı olması sütün kalitesi ile ilgilidir. İneğin tükettiği besinlere göre sütünün rengi değişmekte bu da kaymağa yansımaktadır. Ürünlerinizin raf ömrünü doğal yollardan uzatmak için DiaNatura Base ürünümüzü kullanabilirsiniz. Tamamen bitkisel bir içerik olduğu için insan sağlığı açısından herhangi bir yan etkisi olmadığından dolayı hiçbir gıda analizinde aranmamaktadır. DiaNatura Base hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.  

Su üzerine

Merhaba, 2010 dan bu yana ısrarla vermiş olduğunuz cevapları ve soruları inceledim. Bu konuda göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı tebrik ederim. Benim sorum su üzerine olacak. Sormadan önce aşağıdaki makaleleri okuduğumu belirtmek isterim. (Sularda koliform, Sularda ecoli koliform, sularda enterekok bakteri.) Üretilen dalgıç motorlar içerisine kuyu suyu ve glikol koymaktayız. Üretim bittikten sonra depoya kaldırılan motorların içerisinde 1-1,5 ay sonra çalışma deneyi dışında hiç çalışmadığı halde gaz oluşmakta ve bu gaz suyun motor dışına çıkmasına neden olmakta. öyle ki 0,75 bar lık basınç tapası yeterli olmamakta bunun yanında bulabildiği her yerden su kaçırmakta. Bu gazın bakteri kaynaklı olduğunu düşündüğümüz için kuyu suyunu ters osmoz ile arıtmaya başladık. Bütün tesisatı elden geçirerek farklı bir noktadan da bakteri bulaşmasını engelledik. Arıtmanın işe yarayıp yaramadığını görmek için 2 farklı laboratuvara suyu analize gönderdim. herhangi bir bakteri gözlenmedi ve su sertliği nerdeyse sıfırlandı. Bu işlemler yaklaşıl 1 ay önceydi ve şimdi yaptığımız kontrollerde yine gaz oluşumu ve su kaçağı gözlendi. Sorum oluşan bu gazın sizce sebebi ne olabilir? önlemek için neler yapılabilir? Şimdiden teşekkür ederim İyi Çalışmalar

Firma: Ad / Soyad: murat donmez 3.6.2016 15:46:01

Cevap:

Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz. Sorunuza gelince, bahsettiğiniz problem kullandığınız sudan da kaynaklanıyor olabilir, mekanik bir problem de olabilir. Kesin birşey söylemek zor. Eğer su kaynaklı ise su sterilizasyon sistemlerini kullanmanızı öneririz ancak maliyetli bir işlem olduğunu belirtmeliyim. Sularda mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirmek için ürün portföyümüzdeki Hypet Aqua, Membran Filtrasyon Sistemi ve Hypore ürünlerine göz atabilirsiniz. 

E coli

İyi günler lisede biyoloji öğretmeniyim bilimsenliginde bir projemiz için e coli varlığını arastiracagiz hazır besiyeri almamız mümkün mu

Firma: Ad / Soyad: Zeynep erbaş 24.4.2016 15:11:56

Cevap:

Mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirmek için ürün portföyümüzdeki Hazır besiyeri çeşitlerini kullanabilirsiniz.  Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.