SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

genetikçi

merhaba ben genetik 2 sınıfta okuyorum ve sorum gram boyamada kullanılan iyot ve safranin boyasının kullanma amaçları.. bir diyer sorum negatif boyamada neden mikroorganizma diyilde lam boyanıyo

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Gram boyama gram pozitif ve gram negatif bakterilerin hücre çeperlerinde bulunan peptidoglikan yapısının farklılığından yararlanarak bakterileri renklendirme prensibine dayanır. Burada mikroorganizmalar kristal viyole ile boyandıktan sonra üzeriine iyot uygulanarak kristal viyolenin peptidoglikan tabakayla daha güçlü bir bağ kurması sağlanır. Bu şekilde daha sonra yapılan alkol ile yıkama işleminin ardından gram pozitif hücreler boyalı kalırken gram negatif hücreler renksiz hale gelecektir. Bu işlemlerden sonra uygulanan safranin boyası ise renksiz kalan gram negatif bakterilerin boyanmasını sağlar. Bu şekilde mikroskop altında gözlemlemek daha kolay olacaktır. Negatif boyamada mikroorganizmanın değilde lamın boyanma nedeni, bu yöntem ile kapsüllerin boyanmasından ileri gelir. Çünkü yapıları nedeniyle kapsülleri boyamak diğerlerini boyamaktan daha zordur. Lamı boyayarak kapsülleri görünür hale getirmek bu anlamda daha pratik bir yöntemdir. 

Cevaplayan : DiaTek