SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

Biyolog

Merhaba,Soruların cevaplarında bu tarz bir yanıt gördüm .' evet sitemizde bulunan 'Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi' isimli video bu konuda doğru bir kaynak olacaktır. Burada ek olarak belirtilmesi gereken nokta, ıslak mendil ya da çocuk bezi küçük parçalara ayrılıp Buffer Peptone Water içine atılmalıdır ki içinde bulunan mikroorganizmalar tamamen sıvının içine geçebilsin. Ardında bu sıvıdan belli bir miktarda petri kabına ekim yaparak uygun sıcaklık ve sürede inkübe edilir. Yönetmeliğe göre bakılması gereken mikroorganizmalar,ıslak mendil için; toplam aerob mezofilik bakteri, toplam küf-maya, pseudomonas aeruginosa, stapphilococcus aerus ve candida albicans'dır. Yine bebek bezinde de bunlara ek olarak E.coli ve Salmonella türlerine bakılabilir.'' Benim sorum şu ki sterilite testi yada bioburden testi örnekleme nasıl yapılmalıdır.Yani Büyük bir numune geldi bunun parçaları ayrılıp demişsiniz yukarıda bu parça boyutunu nasıl belirlememiz gerek ve bunun sonucunda çıkan sonucu herhangi bir çarpanla çarpmalımıyız.? Şimdiden teşekkürler

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Öncelikle belirtmem gerekir ki, soru-cevap kısmından alıntıladığınız cümleler kozmetikte son ürüne yapılması gereken analizler ile ilgilidir. Sterilite ve bioburden testleri ise daha farklı testlerdir. İki testin arasında da önemli farklar vardır. Sterilite testi, steril ürüne uygulanırken, bioburden testi non-steril ürüne uygulanmaktadır. Teste tabi tutulacak ürüne göre alınacak test numunesinin şekli ve miktarı ISO 11737- 1 ve 2 standartlarında yer alan tablolarda belirtilmiştir. Sterilite testi; ürünü temsil eden parça 37 oC'de 14 gün TSB'de bekletilerek yapılabilir. Bu test için bir diğer yöntem ise şöyledir, üründen alınan parça gün aşırı Buffer Peptone Water'da bekletilir ve daha sonra bu sıvıdan 1 ml alınarak membran filtrasyon yöntemi ile TSA'ya ya da SDA'ya ekim yapılır. TSA ile 2 gün, SDA ise 5 gün inkübasyona bırakılarak, koloni oluşup oluşmadığı gözlemlenir. Bioburden testi için de iki yöntem mevcuttur. Bunlardan ilkinde ürün BPW'da gün aşırı bekletilir ve alınan 0,1 ml'lik örnekler yayma plak yöntemiyle hem TSA'ya hem de SDA'ya ekilir. Diğer yöntemde ise ürünün gün aşırı bekletildiği Buffer Peptone Water'dan 1 ml alınarak TSA ve SDA'ya membran filtrasyon yöntemiyle ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılır. 

Cevaplayan : DiaTek