SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

kuruyemişci

Kuruyemiş (kabak, çekirdek badem, fıstık, fındık,kaju...) üretimi yapmaktayız ayrıca kahve kavurup öğütmekdeyiz ne tür analizler yapabiliriz ürünler için; ekipman ve üretim içi temizlik için neler kullanabiliriz.

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'nin güncel halinde kuruyemişlerde son üründe bakılması gereken herhangi bir mikroorganizma belirtilmemiştir. Ancak yönetmeliğin bir önceki halinde toplam canlı sayımı ve küf-maya analizi yapılması gerekliliği vardı. Bu anlamda, bir zorunluluk olmasa da ürünlerinizin güvenliği açısından toplam bakteri ve küf maya analizlerini yapmanızı öneririm. Bu şekilde ürünlerinizin hijyeninden emin olursunuz ve eğer bir sorun ile karşılaşırsanız bunu çözme şansı bulur, dolayısıyla mikroorganizmalar yüzünden meydana gelebilecek, ürün bozulması gibi sorunları da elimine etmiş olursunuz. Bunun yanı sıra kavrulmuş kahvede son üründe toplam koliform bakteri analizi yapılması gerekmektedir. Ekipman ve üretim alanının temizliğini ise kimyasal dezenfektanlar ile yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra da özellikle kuruyemiş üretilen ortamda hava sterilizatörü kullanmanızı tavsiye edebilirim. Bu şekilde tozların yaydığı mikroorganizmalardan kurtulurken, bu tozları da büyük oranda elimine edebilirsiniz. Yine doğal dezenfektanlar da bu anlamda kullanılabilir. Örneğin ürün portföyümüzde bulunan DiaNatura Safe isimli dezenfektan ile sisleme yöntemi ile dezenfeksiyon yapabilirsiniz, üstelik bunu yaparken ürünlerinizi de korumanız gerekmez çünkü bu dezenfektanın ürünlere bulaşmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Cevaplayan : DiaTek