SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

gıda

% 8 nem içeriğine sahip barbunya fasulyesi örnek ağırlığı 1,025 titrasyonda kullanılan HCl nin normalitesi 0,1142 kör için harcanan HCL asit 22.5 ml dir. Barbunya fasulyesi proteinin N içeriği % 17.5 ide bu ürünün ham protein içeriğini hem yaş hem de kuru madde bazında hesaplarını.. Bu soruya yardımcı olabilir misiniz ben sonucu - buluyorum yani hatalı çıkıyor

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Merhaba sorunuzla ilgili şu yayınlar size yardımcı olacaktır; "Gıdalarda Ham Protein Tayini",  "Gıdalarda Kimyasal Analizler - 1" . İlgili kısımların görsellerini cevabın dosya kısmına eklemiş bulunmaktayım. 


Kısaca şöyle izah edeyim; 
 
Verdiğiniz değerleri kullanarak önce "%Toplam Kuru madde Miktarı (g/100g) = 100 - % Nem Miktarı" formülü ile fasülyenin hem kuru ağırlığını hem de yaş ağırlığını vermiş olduğunuz 1,025 değeri üzerinden hesapladım. (Ancak verdiğiniz değer de cins belirtilmemiş olduğu için gram cinsinden varsaydım.)
 
Daha sonra "%Ham Protein Formülü; %Azot = [(V1-V0)xNx0,014]/m x 100    (gr/100 gr)" formülünü hem bulduğum kuru ağırlık hem de yaş ağırlık için ayrı ayrı hesapladım. Elde ettiğim azot değerlerini bir sonraki formül olan "%Protein = % Azot x F" formülünde kullanarak kuru ve yaş barbunya fasülyesinde % ham protein değerlerini elde ettim.
 
Problemdeki verileri ve değerleri kontrol ederek çözüme ulaşabilirsiniz.  

Cevaplayan : DiaTek