SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
 
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
   
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
   
Soru  

kitis90

İyi günler. Toplam mezofilik bakteride hangi mikroorganizmalara bakılıyor? Sayım metodları neler ve hangileri en ideal ve hazır besi yerlerinden hangi agarlar kullanılıyor?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Toplam Mezofilik Bakteri yeni tebliğde Aerobik koloni sayısı olarak geçmektedir. Aerobik koloni sayısı dendiğinde belirtilmek istenen mikroorganizmaların psikrofilik, mezofilik, termofilik aerobik mikroorganizma olduğu bilinmemektedir. İnkübasyon sıcaklıkları ve süreleri farklı olan bu grupların ayrı ayrı analiz edilmeleri gerekir. Analizlerden elde edilen sonuçların toplamı aerobik koloni sayısı olarak elde edilir. 
Genel amaçlı bir katı besiyerinde 28-30 C ve 48 saat inkübasyon ile aerobik koşullarda gelişen koloniler sayılarak toplam aerob mezofil bakteri sayısı belirlenir. İnkübasyon sıcaklığının sıklıkla 35-37 C olarak kullanılabilir. 
 
Koloni sayım yöntemlerinden en sık kullanılanlar dökme plak ve yayma plak yöntemleridir. Toplam mezofilik bakteri analizlerinde gıdalarda Plate Count Agar (PCA), diğer materyallerde Nutrient Agar ve Tryptic Soy Agar (TSA) sıklıkla kullanılmaktadır.  
 
Görülmesi muhtemel patojen mikroorganizmalar ise şöyle örneklendirilebilir: Listeria monocytogenes, Psudomonas maltophilia, Thiobacillus novellus, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyrogenes, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, and Clostridium kluyveri. 
 

Cevaplayan : DiaTek