SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

mustafa

Salça farikasında salça üretiminde kullanılan buhar kaç atü olur.

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Salça üretiminde kullanılan 3 kademeli evaparatörlerde buhar ters akım prensibine göre 3. kademeye, sonra 2. kademeye ve 1. kademeye verilir. Ancak salça önce 1. kademede, sonra 3. ve sonuçta 2. kademede koyulaştırılır. Yeni nesil evaporatörlerde domates suyu yavaş yavaş salça olurken önce 1. kademeden, sonra 2. kademeden ve sonra da 3. kademeden geçmektedir. Isıtmak için verilen buhar ise sadece 3. kademeye verilmekte; fakat 3. kademede ısınan salçadan yükselen buhar da 2. kademeyi ısıtmakta; 2. kademede ısınan şıra veya salçadan yükselen buhar da 1. kademeyi ısıtmaktadır. 1. kademeden yükselen buhar da evaporatörün kondens tankında soğuk su ile karıştırılıp ılık su haline getirilip dışarı atılmaktadır. Bu ılık suyun miktarı çok fazla olduğu için domates indirilen havuzlarda kullanılır.

Üç etkili kontinü evaparatörün çalışması kısaca şöyledir; 42 C’deki birinci kademeye domates pulpu (5–6 briks) yaklaşık 60 C’de gelir. -70 cmHg basıncında salça kaynamaya başlar ve su buharı emilerek ortamdan uzaklaştırılır. Pulp devamlı karıştırılarak (bu karıştırma karıştırıcılarla değil sirkülasyon pompaları ile salça veya şıranın sürekli sirküle edilmesi ile yapılır.) karamelize olması önlenir ve briks 11–12 C oluncaya kadar burada tutulur. Sonra 2. kademeye alınan yarı konsantre pulp, 85 C’de (bu değer makineden makineye farklılık arzeder ve 65-85 arasındadır. İdeal oran 70 C’dir.) vakum altında
konsantre edilerek briksi 18–20 C’ye ulaştırılır. Son olarak 65 C’deki 3. kademeye alınır.
Yukarıdaki işlemler aynen uygulanarak istenilen brikse ulaşıncaya kadar bu kademede tutulur. Sonra monopomplar ya da dişli(loplu) pompalar vasıtasıyla tanklara basılır.

Cevaplayan : DiaTek