Validasyon çalışalarında gıdaların suşla kirletilebilmesi için, öncelikle içerisinde belli sayıda mikroorganizma bulunan bir süspansiyon hazırlamanız gerek. Bu da, saf suşun çoğaltılması yoluyla olur. Sıvı besiyeri ortamında çoğaltılan saf suş, Mac Farland yoğunluk dereceleri kullanılarak belli bir yoğunluğa ayarlanır ve çalışılacak gıda numunesinin içerisine enjekte edilir. Böylece gıda numunesi kirletilmiş olur. Bu numuneden validasyon, geri alma vs gibi testler yapılabilir.
Mac Farland yoğunluk dereceleri kullanarak, sıvı ortamda hazırladığınız suşunuzu düşük-orta ve yüksek miktarda mikroorganizma içerecek şekilde hazırlayabilirsiniz. Ürettiğiniz saf suşlardan sıvı besiyeri ortaına geçiş yaparsınız. Mac Farland derceleri çeşitli yoğunlukta tüplerden oluşur. Her bir tüpün yoğunluğu, belli miktarda miroorganizmayı temsil eder. Tüpler içerisinden size gerekli yoğunluğu belirler, kendi üretmekte olduğunuz saf suşlarınız seçtiğiniz yoğunluk derecesine gelince inkübasyonu durdurur ve geri alma ile sayıyı kontrol edersiniz.
Analizlerin nasıl yapılacağı konusunda danışman bir firmadan destek almanızı tavsiye ederim. Akreditasyon ve validasyon çalışmaları son derece hassasiyetle yapılması gereken çalışmalar olup, uygulamaları kadar hesaplamaları da önemlidir ve oldukça karışık analizler gerektirir. Eğer daha önce bu tarz bir çalışma yapmadıysanız, internette konu ile ilgili verilen kursların ilanlarını araştırabilirsiniz.