SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Firma Adı (Gerekli)
 
Ad / Soyad (Gerekli)
 
E-Posta (Gerekli)
   
Telefon (Gerekli)
   
Aşağıdaki bilgiler sitede görüntülenir.


Takma İsim (Gerekli)
 
Soru Başlığı (Gerekli)
 
Soru  

log cfu gr

log cfu / gr. ne demek? örnek olarak bir gıda ürününün PCA besiyerine ekim analizi sonucu 150 cfu / gr. çıkmaktadır. bu sonucu log cfu / gr nasıl çevireceğiz?

Firma: GIDA Ad / Soyad: MEHMET KILIÇARSLAN 6.5.2020 17:25:15

Cevap:

 Mehmet Bey ; Toplam bakteri sayımının birimi CFU/mL’dir. CFU (Coloni-Forming Units) Koloni Oluşturan Birimler(KOB) anlamını ifade etmektedir.  Log Fazı-Logaritmik Artış Fazı'nı temsil etmektedir.
  Bu geometrik üremenin matematiksel ifadesi de (1x2n)'dir. Bakteri populasyonunda meydana gelen her bölünmeye generasyon ve iki generasyon arasında geçen zamana da generasyon süresi adı verilir. Her generasyon sonunda populasyondaki fert sayısı iki misli artar. Generasyon süresi bakterilerde çok değişiklik gösterir. E. coli 'de 18-20 ve S. aureus 'da 27-30 dakika olan genarasyon süresi, Mycobacterium tuberculosis 'de 792-932 dakikadır.

Mikroorganizmalarda generasyon sayısını ve süresini hesaplamak mümkündür. Bunun için başlangıçta sıfır zamanda ekilen mikrop sayısını (a), aradan geçen zamanı (t) ve bu süre sonundaki mikrop sayısını (b) bilmek gereklidir. Optimal koşulları içeren bir besi yerine bir adet mikrop ekilirse belli bir süre (t) sonra mikrop sayısı (b) aşağıdaki tarzda bulunur;

b = a x 22 formülünde 2n, n kadar sayıdaki generasyon sonundaki bakteri sayısını ifade eder. Eğer sıfır zamanda, (a) sayıda mikrop ekilmişse, total mikrop sayısı (b),

b = a x 2n (veya Nn = 2n No) olur.Bu eşitlikten yararlanarak generasyon süresi (g) ve sayısı (n) hesaplanabilir. Yukarıdaki denklemin logaritması alınır.

log b = (log a + n. log 2) ; Buradan

n= (log b - log.a) / log 2 olur. Diğer taraftan

n = t / g olduğundan

(t / g) = (log b –log.a) / log 2 olur.

Bu eşitlikten yararlanılarak,

g = (t x log 2) / (log b –log a) elde edilir.

Örneğin, a = 103, b = 109 ve t = 10 saat ise,

n = 109 – 103 / 0,3 = 6 / 0,3 = 20 (generasyon sayısı)

g = 10 x 0,3 /109 – 103 = 3 / 6 = 1/2 saat (generasyon süresi)

elde edilen sonuçlara göre, her yarım saatte bir generasyon olmak üzere, 20 generasyon aradan geçmiş bulunmaktadır.

Generasyon süresi (g), spektrofotometrik yöntemlerle de saptanabilir. Buna göre yapılan hesaplamada, optik dansite (OD) esas alınır ve aynı formül uygulanır.

g = t x log.2 / ODb -ODa

Bu formülde, t süresi sonunda optikal densite (ODb) ile başlangıçtaki optikal densite (ODa) kullanılmıştır.

dezenfeksiyon ve sterilizasyon

Merhabalar, Pandemi'k durumda olduğumuz bu günlerimizde, kişisel korunmada UV cihazlarının kullanımı mümkün müdür? Bana mümkün gibi geliyor ama birde bilirkişi görüşü almak isterim, olumlu olumsuz yönleri ile birlikte. Saygılarımla,

Firma: ARDI HAN GIDA SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Ad / Soyad: HAKAN ÖZDEMİR 20.3.2020 16:53:04

Cevap:

Merhaba Hakan Bey.  Hysafe Air isimli ürünümüz kapalı sistem olduğu için insan sağlığına hiç bir şekilde zararı yoktur. Gerekli üniversite raporları ve kalite belgelerine sahiptir. Hysafe Air isimli ürünümüzü incelemk için tıklayınız...
Her UV lambasında UV-C ışınlarının oluşumunu sağlayan lambanın kapasitesini belirleyen ölçüsü vardır.
Radyonun etkisi kullanılan lambanın gücüne ve lambanın yüzeyden olan uzaklığına bağlıdır.
Radyasyon etkisi ne kadar yüksek ve uygulama ne kadar uzun tutulursa etki o kadar büyük olur
Radyasyon etkisi yada yoğunluğu (µW or mW) lambanın yüzey üzerine (cm²) etkisini gösterir.   Ve ayrıca Turgut Bey, UV Lambaları ve Armatürleri hakkında detaylı bilgi almak için Tıklayınız.. --
 

hijyen

swab analizi olarak geçen ve üretim alanından alınan numunelerle yapılan mikrobiyolojik analiz nasıl yapılır.

Firma: ALHAS ET VE ET ÜRÜNLERİ Ad / Soyad: MENDUHA KILIÇ 14.1.2020 17:03:20

Cevap:

Bunun için Hytest Pro isimli ürünümüzü size tavsiye ederiz. Protein kalıntısı kalmayacak şekilde temizlenmiş bir alanda mikrobiyolojik üreme olması mümkün değildir. Temizlik etkinliğinizi gözlemlemek gıda güvenliği kazalarını önlemede size yardımcı olur.   Kullanımı kolaydır, özel bir eğitim ve enstrüman gerektirmez. İki dakikadan kısa bir sürede, çoğu zaman saniyeler içerisinde, renk dönüşümü ile sonuç verir.   Temizken turuncu renkte olan solüsyon protein (mavi), alkol (yeşil), klor (renksiz) varlığında renk değiştirerek kirliliğin miktarı ve sebebi ile ilgili bilgi verir. Anında gerekli önlemleri alabilmenizi sağlar.   0,02 mg protein varlığını ölçebilecek hassasiyetteki teknolojisi ile tutarlı ve güvenilir sonuçlar verir.  Özel tasarlanmış yapısı kullanım sırasında atık üretmez. Kullanım sonrası plastik malzeme olarak çöpe atılabilir.  Daha detaylı bilgi için tıklayınız...
  

sabun yapımı

kendi imkanlarımızla sabun yapmak istiyoruz.Nasıl bi yol izlemeliyiz?

Firma: formeform beslenme ve diyet danışmanlığı Ad / Soyad: metin öztürk 26.12.2019 13:31:28

Cevap:

Bitkisel (Sulu) Sabun İmalatı Nasıl Yapılır

MADDELER MİKTARLAR (%)

Zeytinyağı :      %86
Katı kostik :      %14
Boya:             Yeter miktarda



Nasıl Yapılır: Karıştırıcı bir kap içerisine ortalama 45kg civarında su konur ve 50 – 60 dereceye kadar ısıtılır. Sonra zeytinyağı ilave edilerek karıştırmaya başlanır. Daha sonra kostik çok az bir suda eritilerek kazana çok yavaş bir şekilde verilir. Ve sürekli kazan karıştırılır. Kostik verme işlemi bitince yarım saat kadar daha karıştırılır ve sonra sabunlaşma olup olmadığı olup olmadığı kontrol edilir. Sabunlaşma işlemi bitmiş ise kazan bir saat kadar dinlendirilir ve suyun altta sabunun üste çıkması sağlanır. Sonra kazan içerisinde su tahliye edilir. sonra kazan içerisine 50 kg ( 8-9 kg tuz ) kadar tuzlu su verilir ve sabun tuzlu su ile yıkanır ve tekrar bekletilerek tuzlu su alttan alınır. Sonra kazan içerisindeki karışım 50kg daha kadar daha tuzlu su ile yıkanır. Sonra su tekrar tahliye edilir. kalan sabun kazandan alınarak kalıplanır ve katılaşması için bekletilir.
NOT: Kazan içerisindeki karışımın sabunlaşmasına bağlı olarak kostik miktarı çok az arttırılabilir veya azaltılabilir.

çip üstü laboratuvar

iyi günler , Çip üstü laboratuvar teknolojisinin gıda uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz ? Ayrıca kaynak önerisinde bulunursanız sevinirim. Teşekkürler...

Firma: Ad / Soyad: zeyneb yazıcı 18.10.2019 19:32:47

Cevap:

Son 20 yılda ortaya çıkan mikro-kanal yapılarında mikro-litreler mertebesinde akışkanın proses edilmesi için kullanılan çip-üstü-laboratuvar (ÇÜL) sistemleri konvansiyonel yöntemlere bir alternatif oluşturmaktadır. Mikro-yapıların kendine has özelliklerinden dolayı ÇÜL sistemleri, karmaşık analizleri geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında daha düşük maliyette, daha düşük enerji, daha düşük kimyasal sarfiyatı ile daha verimli bir şekilde yapabilmekte ve bu yönleriyle birçok alanda (biyomedikal, gıda, kimya, tıp, eczacılık, tarım vb.) çok değerli bir seçenek oluşturmaktadır. Ayrıca bu sistemler otomasyona uygundur ve taşınabilir olma potansiyelleri vardır. Özellikle gıda endüstrisinde bazı durumlarda analiz sonuçlarının hızlı alınabilmesi işletme için büyük önem taşımaktadır. Çip-üstü laboratuvar teknolojisi bu nedenle gıda endüstrisinde özellikle mikrobiyolojik analizlerde hızlı sonuç vermesi, uzman personel gerektirmemesi, az örneğe ihtiyaç duyması vb..

Yukarıdaki ilgili makalenin ve yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :

https://docplayer.biz.tr/105783032-Cip-ustu-laboratuvar-cul-teknolojisinin-gida-mikrobiyolojisindeki-uygulamalari.html

domates suyu sterilizasyonu

İyi günler , domates suyu sterilizasyonu için kullanılan (HTST) plakalı ısı değiştirici ünitesinin ne gibi özellikler taşıması gerekir ve hangi bölümlerden oluşur ? Bilgilendirirseniz sevinirim . Teşekkürler...

Firma: Ad / Soyad: zeyneb yazıcı 4.10.2019 18:59:28

Cevap:

HTST ( Yüksek Sıcaklık/Kısa Süre – High Temperature/Short Time ) : Daha çok plakalı veya borulu eşanjör sistemlerinde uygulanan, gıdaların nispeten yüksek sıcaklıklara ( 72 0C) ısıtılarak, bu sıcaklıkta kısa süre (15-20 saniye) tutularak patojenik organizmaların yok edilmesinin amaçlanmasıdır.   Sürekli bir yöntem olması ve rejenerasyon olanağı sunması sebebiyle günümüzde %98 oranında HTST yöntemi uygulanmakta olup, bu işlem plakalı veya borulu eşanjör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır Aşağıdaki diagram'da HTST özellikleri ve akış şeması bulunmaktadır. Resmin tamamını görüntülemek için mouse ile sağ tıklayın resmi görüntüleyin deyin ya da resmi bilgisayarınıza kaydedin.
   

steril ürünlerde bioburden testi yapılırken hangi petrilere ekilir limit nedir

merhaba son kabında steril edilen ürünler ( ampul serum gibi ) de süzme öncesi ve sonrası bioburden testi yapılmakta bununla ilgili olarak alınan numune hangi petrilere ekilir ( hangi yönetmelikte yazar ) bioburden test sonucu limiti nedir ( hangi yönetmelikte yazar )

Firma: çetinkaya ilaç Ad / Soyad: kamil yüksel 27.5.2019 10:20:04

Cevap:

Bildiğiniz üzere Mikrobiyolojîk yük (bioburden), bir üründe bulunan mikroorganizma  sayısını ifade eder ve limitleri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde  yer almaktadır. Bioburden Analizi için iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemde ürünün ilgili solüsyonlarla belirli süre temasından sonra 1 ml'ler alınarak membran filtrasyon yöntemiyle TSA, SDA ve TSC 'ye ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılırarak sonuçlar hesaplanır.

TSC Clostridium perfingens tesipiti ve sayımı için kullanıllır. TSA Genel bakteriyoloji yöntemleri ve hemolitik  reaksiyonların belirlenmesi için kullanılır.  SDA Maya ve küflerin ekimi için kullanılır.   

Ayrıca Bioburden, Sterilizasyon validasyonu çalışmalarına başlamadan önce gerçekleştirilir. Bazı yöntemlerde izlenecek yol bu test sonucuna göre belirlenir. Mikroorganizmalar üründen manuel-otomatik çalkalama, vorteksleme, parçalama, yıkama veya swab yöntemi ile alınabilir.

Kullanılan Standart

TS EN ISO 11737-1-Tibbi cihazların sterilizasyonu – Mikrobiyolojik metodlar – Bölüm 1: Ürün üzerindeki mikroorganizma populasyonunun tesbiti

Mikrobiyolojîk yük (bioburden) için USP Sunumuna gitmek için tıklayınız.  Verdiğim bu linkin 61.Sayfasından itibaren başlayan USB mikrobiyal limit testlerine ulaşabilirsiniz. Okumak için tıklayınız...
  Yukarıda belirtilenler dışındakileri yapmanıza gerek yok, genel çizgileri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Okumak için tıklayınız.
  Bahsi geçen tüm analizlerinizde kullanacağınız besiyerlerimizi incelemek için Tıklayınız...

Pca bakteri çeşitleri

Merhabalar , Plate Count Agar ekim sonuçlarımızda şöyle sonuçlar çıkmaktadır genellikle küçük dairesel bakteriler görünmektedir ancak bazen ise bir adet ama agarı 1/4 üne yayılmış durumda bakteri görülmektedir bu agarda üreyen bakteri çeşitleri nelerdir ve bu sorum hakkında bilgi verebilir misiniz ?

Firma: Ad / Soyad: İsa Özişkar 15.4.2019 13:40:17

Cevap:

Merhaba İsa Bey,

PCA hazır besiyerinde oluşan kolonilerin hangi bakteriye ait olduğunu maalesef bilemeyiz. Çünkü bu besiyeri toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı için kullanılmaktadır. Spesifik bir mikroorganizma için analiz yapmak istiyorsanız o mikroorganizmaya ait uygun besiyeri kullanmalısınız ayrıca besiyerinde oluşan küf üremelerini de dikkate almamalısınız. Bazı bakteriler zonlar oluşturarak, yayılarak üreme gösterebilir. Eğer çok üreme beklenen bir durum ise numunenizi seyrelterek tekrar ekim yapabilirsiniz. Ancak bu durumun normal olduğunu belirtmek isterim. Size incelemeniz için PCA besiyerine ait data sheeti ve analiz dosyamızı ekte iletiyorum.

 

İyi çalışmalar…

karides kararma

fisadex DMC bu ürünün karides karaması üzerindeki etkisini merak ediyorum. Yazdığı gibi etkilimi etki süresi nedir. nasıl kullanılmalı

Firma: Ad / Soyad: emrah tugra 7.4.2019 22:31:35

Cevap:

Deniz ürünleri avlandıktan bir saat sonra özellikle baş bölgesinde bulunan kas hücrelerinde bulunan tirozinin enzimatik reaksiyonu sonucu siyah lekeler oluştururlar. Fisadex bu enzimatik reaksiyonu durdurmada etkilidir, ve soğukhava deposuna kadar kararmayı engeller.

yok

hytec slide bakteri kitleri kapatılırken tam mı kapatılıyor yahut biraz gevşek mi bırakılıyor?

Firma: Ad / Soyad: AZİZ KILIÇ 26.3.2019 00:10:32

Cevap:

Merhaba Aziz Bey,

İlgili yerlerden numune aldıktan sonra kapak tamamen sıkılmadan, gevşek bırakılacak şekilde kapatılır. Ürünümüzün kullanım kılavuzunda gerekli bilgileri bulabilirsiniz.