SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

mühendis

10 metre karelik bir alanda et kesimi yapıldı ve temizlendi son olarak da bütün alan dezenfekte edildi.Dezenfekte işlemi bittikten sonra 10 metre karelik alanın tamamının % 99,99 oranında dezenfekte edildiği nasıl anlaşılır ? sürekli üretim yapan tesisler için et kesimi yapılan tezgah gün içinde defalarca dolup boşalıyor.yüzey dezenfeksiyonunu kontrol etmek için 24 saat bekleme imkanı yok.Bir de 10 metre karelik alanda dezenfekte edilmeyen alan kalabilir.unutulan yer olabilir , dezenfektanın yüzeyle temas süresi kısaltılabilir ( temas süresi 5 dakika iken 3 dakika teması sağlanır.) , dezenfektanın temas etmediği yüzey olabilir vs...bu gibi durumlar için nasıl kontrol edilir? dezenfeksiyon bittikten sonra çok kısa süre içinde kontrol nasıl yapılır ? sizin ürünlerinizde 10 cm karelik alanlardan yüzeyden swapla numune alınıyor.Alınan numune 10 cm karelik alan için geçerlidir.10 metre karelik alan için geçerli değildir.

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Geniş alanlarda dezenfeksiyon kontrolü alanın tümü için uygulanamaz. Bu durumda alanda en çok risk teşkil edecek noktalar tespit edilerek, buradan alınan swab örnekleri yardımı ile bir veya birkaç test uygulanabilir. Kaç santimetrekareli alandan örnek alındıysa, çıkan sonuç toplam alana oranlanarak, geniş alandaki toplam bakteri sayısı hesaplanabilir. Dezenfeksiyonun doğru şekilde ve etkili bir dezenfektan ile yapılması durumunda sonuç zaten temiz çıkacaktır.
 
Yine bir alternatif de, kullanılan dezenfektan için etkinlik testleri yapılmasıdır.
 
Dezenfeksiyon sırasında olabilecek yanlış veya yetersiz uygulamaların önüne geçmek mümkündür. Eğitimli ve işini doğru yapan personel, dezenfeksiyonu da doğru yapacaktır. Pek çok sektörde, yoğun işlemler ve sık temizleme ve dezenfekte etme faaliyetleri olmaktadır. Zaman kısıtlı da olsa, her dezenfeksiyon aynı hassasiyetle yapılmalıdır. Bu da personel eğitimi ve denetim ile sağlanabilir.

Cevaplayan : DiaTek