SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

mühendis

Lokuma yapılması gereken analizler nelerdir?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği’ne göre:
 
Fiziksel analizler: Yabancı madde içerip içermediği, meyve miktarı
 
Duyusal analizler: Doku yapısı, tat-koku
 
Kimyasal analizler: Rutubet, toplam şeker
 
Bu kapsamda;
 
? Lokumlarda yabancı madde bulunmaması,
 
? Meyvelilerde meyve oranının en az %15 olması, elastiki yapıda olması ve dokusunun ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmesi, tanımlanan çeşide has tat ve kokuda olması, yabancı tat ve koku içermemesi, çiğ nişasta lezzetinde olmaması,
 
? rutubet miktarının kütlece en çok %16, toplam şeker miktarının sakaroz cinsinden en az %80 olması gerekmektedir.
 
Lokumların hijyen kontrolü ise Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğine göre yapılmaktadır. Bu tebliğe göre:
 
Mezofilik aerobik bakteri: 1.0x103-1.0x104 kob/g,
 
Toplam koliform: 9-95 kob/g, E.coli: 3 kob/g’ten az,
 
Staphylococcus aureus: 1.0x101-1.0x102 kob/g,
 
Küf-maya:1.0x102-1.0x103 kob/g analiz limitleri olarak belirlenmiştir.

Cevaplayan : DiaTek