E. coli üremesi gözlemlenmesi ürüne bir şekilde E. coli bulaştığını gösterir. Bu birçok şekilde olmuş olabilir; örneğin personelden, ham maddelerden, alet-ekipmandan, kullanım suyundan bulaşmış olabilir. Muhtemel kontaminasyon noktalarına analiz yaparak bulaşmanın nereden geldiğini tespit etmeniz gereklidir.
Personelde yapılan analizlerde toplam canlı çıkması normaldir, burada önemli olan nokta mikroorganizmanın sayısıdır, çok yoğun ise personel hijyeni konusunda önlemler alınmalıdır. Personelin elini yıkaması, elini yıkadığı sabunun etkinliği ve varsa kullanılan dezenfektanın etkinliği gibi konulara dikkat edilmelidir. Yine S. aureus için de aynı şekilde önlemler alınabilir, tabii S. aures'un olabilğince az çıkmasına, sayıyı 0'a indirgemeye çalışılmalıdır. Ancak deride üreyebilen bir mikroorganizma olduğundan 1-2 tane gözlemlenmesi normaldir. Burada dikkate alınması gereken önemli bir noktada personelin el hijyeninin çalıştığı bölüme göre değişebileceğidir. Temizlik işleri ile uğraşan bir personel ile mutfakta çalışan bir personelin elinden alınan örneklerin aynı olmaması olağandır.