SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Mikro.
İlaç firmasında mikrobiyoloji laboratuvarında çalışıyorum.Dezenfeksiyon etkinlik testinin nasıl yapıldığı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler
Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44
Cevap:
Dezenfeksiyon etkinlik testi bir çok şekilde yapılabilir. Bütün yöntemlerin temeli seyreltme-nötralleştirme prensibine dayanır. Bu prensip şöyledir; bakteri süspansiyonu, bozucu madde (süt, maya özütü vb.) ile karıştırılır ve bu karışıma dezenfektan eklenir. Temas süresi sonunda da nötralleştirici madde eklenir. Bu nötralleştirici madde, test edilecek dezenfektanın yapısına göre değişiklik gösterir. Kullanılabilecek bazı nötralleştirici maddelere örnek vermek gerekirse; fenol yapılı dezenfektanlar için tween 80, lesitin ve yumurta sarısı karışımı kullanılabilir. Aldehit yapılı dezenfektanlar için; tween 80, lesitin, 2-histidin ve suyun belli oranda karışımı nötralleştirici madde olarak kullanılabilir. Peroksit bazlı dezenfektanlar için ise katalaz ve peroksidaz enzimleri uygun nötralleştiricilerdir. Bu şekilde uygun nötralleştirici bulunamaz ise membran süzme yöntemi de kullanılabilir. Dezenfeksiyonun etkinliği redüksiyon faktörü ile belirlenir. Redüksiyon faktörü dezenfektan madde maruziyeti öncesi ve sonrası mikroorganizma sayısının esas alınmasıyla belirlenir. Kontaminasyon için kullanılacak mikroorganizma suşları test edilecek dezenfaktanın özelliğine göre belirlenir. Örneğin antimikrobiyal aktivitesi olan dezenfektanların test edilmesinde Pseudomonas aeruginosa ATTC 15442 kullanılması önerilmiştir. Yüzey dezenfektanının etkinliği için ülkelerde uygulanışlarına göre değişiklik gösteren farklı farklı testler vardır. Genel olarak şöyle bir yol izlenir; test edilecek yüzeyler 5 test bakterisi ile kontamine edilir. Standart ısı ve nem koşullarında beklenir ve daha sonra dezenfektan solüsyon yüzeye uygulanır. Ardından mikroorganizma sayısı belirlenir. Virüsidal etkinlik testleri antimikrobiyal etkinlik testlerine göre daha zordur. Süspansiyon testleri ise kolay uygulanan testlerdir. Bu testler ile temas süresi, sıcaklık, mikroorganizma türleri, bozucu maddeler gibi aynı anda birçok değişken incelenebilir.
Cevaplayan : DiaTek