SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

Biyolog

radrasyon ile sterilizasyon avantajları ve dezavantajları nelerdir

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Radyasyon uygulaması iyonize olan ve iyonize olmayan şeklinde ikiye ayrılır. İyonize olmayan radyasyon uygulaması UV ışını ile yapılır. UV ışını tıpkı dezenfektan maddeler gibi popülasyondaki mikroorganizma sayısını önemli ölçüde indirir. UV genelde hava, su ve ambalaj kağıtlarının dezenfeksiyonunda kullanılır. UV sistemlerinin dezenfeksiyon ve sterilizasyon amaçlı kullanılan kimyasallara göre avantajları şöyledir; uygulaması basittir, dezenfeksiyon kabiliyeti yüksektir, ortam ve/ veya yüzeyde yan ürün veya kalıntı madde oluşturmaz, korozif madde oluşumu yoktur, ekonomiktir. 
Bir diğer yaygın kullanıma sahip radyasyon ise iyonize edici radyasyon türü olan gamma radyasyondur. İyonlaştırıcı gamma ışınları ürünler içerisinden geçerken üzerindeki canlı mikroorganizmaların DNA moleküllerinde veya hücre sitoplazmasında kimyasal değişiklikler meydana getirir.Bu şekilde sterilizasyon işlemi gerçekleştirilir. Ek olarak belirtmek isterim ki radyasyon uygulaması esnasında kesinlikle ortamda bulunulmaması gerekmektedir. Aşağıda bulunan linklerden firmamızın ürün portföyünde bulunan UV ışınlarını kullanarak sterilizasyon ve dezenfeksiyon sağlayan ürünleri kontrol edebilirsiniz.
 
 
http://www.diatek.com.tr/Urunler/Gida-HijyeniGuvenligi-Urunleri/UV-Lambalari-ve-Armaturleri_27.htm 
 
 
 
 
 

Cevaplayan : DiaTek