Merhaba sorunuzla ilgili şu yayınlar size yardımcı olacaktır; "Gıdalarda Ham Protein Tayini", "Gıdalarda Kimyasal Analizler - 1" . İlgili kısımların görsellerini cevabın dosya kısmına eklemiş bulunmaktayım.
Kısaca şöyle izah edeyim;
Verdiğiniz değerleri kullanarak önce "%Toplam Kuru madde Miktarı (g/100g) = 100 - % Nem Miktarı" formülü ile fasülyenin hem kuru ağırlığını hem de yaş ağırlığını vermiş olduğunuz 1,025 değeri üzerinden hesapladım. (Ancak verdiğiniz değer de cins belirtilmemiş olduğu için gram cinsinden varsaydım.)
Daha sonra "%Ham Protein Formülü; %Azot = [(V1-V0)xNx0,014]/m x 100 (gr/100 gr)" formülünü hem bulduğum kuru ağırlık hem de yaş ağırlık için ayrı ayrı hesapladım. Elde ettiğim azot değerlerini bir sonraki formül olan "%Protein = % Azot x F" formülünde kullanarak kuru ve yaş barbunya fasülyesinde % ham protein değerlerini elde ettim.
Problemdeki verileri ve değerleri kontrol ederek çözüme ulaşabilirsiniz.