HTST ( Yüksek Sıcaklık/Kısa Süre – High Temperature/Short Time ) : Daha çok plakalı veya borulu eşanjör sistemlerinde uygulanan, gıdaların nispeten yüksek sıcaklıklara ( 72 0C) ısıtılarak, bu sıcaklıkta kısa süre (15-20 saniye) tutularak patojenik organizmaların yok edilmesinin amaçlanmasıdır.
Sürekli bir yöntem olması ve rejenerasyon olanağı sunması sebebiyle günümüzde %98 oranında HTST yöntemi uygulanmakta olup, bu işlem plakalı veya borulu eşanjör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır
Aşağıdaki diagram'da HTST özellikleri ve akış şeması bulunmaktadır. Resmin tamamını görüntülemek için mouse ile sağ tıklayın resmi görüntüleyin deyin ya da resmi bilgisayarınıza kaydedin.