SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

umut

Merhabalar. Toplam canlı analizinde ön zenginleştirme ve dilüsyon için kullanılan, %0.1'lik peptonlu MRD ve %1'lik peptonlu BPW arasındaki fark ile alakalı soru sormak istiyorum. Paralelli iki çalışma yaptım, bir tanesi MRD ile dilüsyonlar hazırlandı, diğeri ise BPW ile. Benim yaptığım çalışmada MRD ile sonuç 8.1x10^5 iken BPW ile sonuç 7,2x10^4 çıktı. Böyle bir farkın oluşması olası mıdır? Ya da numunenin cinsinden mi kaynaklanır? BPW'yi 25 g / L üzerinden kullandım ve bildiğiniz üzere MRD gibi pepton ve tuzdan harici baska kimyasallar da var içeriğinde. 0.1 olarak mı hazırlanması gerekiyordu aynı sonuç için? BPW'nin salmonella önzenginleştirmesi için kullanılmasına rağmen AKS analizinde de kullanılılabilir mi? ISO'da öneriliyor fakat ikisi arasında çok fark çıktı. Cevaplarınız için çok teşekkürler.

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Öncelikle iki noktaya değinmek isterim. Buffer Peptone Water toplam canlı sayımında kullanılabilir ve %1'li %0.1'lik oranları besiyerinin içeriğinde yer alan pepton oranı ile besiyerinin hazırlanış prosedürü ile alakalıdır ve bu oranı değiştirmek için prosedürde oynama yapmanız doğru olmaz. Sizin de söylediğiniz gibi BPW'ın içeriği MRD'ye göre daha zengindir, içeriğinde fosfat katkısı vardır. Bu nedenle de MRD sadece bir dilüsyon sıvısı iken BPW aynı zamanda zenginleştirme için de kullanılır. Buradan yola çıkarak BPW kullandığınızda daha yüksek mikroorganizma sayısına ulaşmanız gerektiğini söyleyebiliriz.Dolayısıyla daha fazla paralelli yeni bir çalışma yapmanız daha doğu olur. Belli ki analiz esnasında ters giden bir şeyler olmuş.

Cevaplayan : DiaTek