Büyük Taşlıklı Tavuklarda Verim

2901 kez okundu

3 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Büyük Taşlıklı Tavuklarda Verim

Fransız bilim adamları basit gibi görünen ama ekonomik ve çevresel öneme sahip bir araştırmaya imza attılar. Tavuklar üzerinde yapılan bu araştırma ile çiftçiler yem tasarrufu yaparken aynı zamanda çevreye zararlı madde salınımının önüne geçecekler.

Hayvan bilimcilere göre çiftçiler daha büyük sindirim sistemine sahip tavuk yetiştiriciliğini arttırarak çevrenin korunmasına katkı sağlayabilirler. Yapılan bu araştırma sayesinde kümes hayvanı yetiştiriciliğinde önemli bir sorunun önüne geçilecek.
 
 

Bazı bölgelerde-özellikle kümes hayvanı yetiştiriciliğinin yoğun olduğu yerlerde- atmosfere salınan azot ve fosfor gazlarının salınımının fazla olduğu gözleniyor. Bu kirletici gazlar tavuk atıklarından geliyor ve nehirlerde, göllerde alg çoğalması gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu atıklar bitki ve hayvan türlerine zarar verirken aynı zamanda içme suyunu da kirletiyor.

Fransız ekip yaptığı çalışmalar ile tavukların sindirim organlarının büyüklüklerinin atık salınımını arttırıp arttırmadığını test ettiler. Araştırmacıların hipotezine göre sindirim sistemi büyük olan tavuk daha fazla besin emilimi gerçekleştirecek ve daha az atık madde oluşturacaktı. Bu hipotezden yola çıkan bilim adamları birçok tavuk üzerinde yaptıkları çalışmalardan sonra hipotezlerinin doğru olduğunu, büyük sindirim sistemine sahip tavukların daha az atık madde salınımı yaptıklarını açıkladılar.

Anahtar organların taşlık ve ön mide olduğu tespit edildi. Ön mide asitlerin ve sindirim enzimlerinin besinleri yumuşattığı bir organdır. Taşlık ise kalın kaslarla çevrili ve içinde taşların bulunduğu daha çok fiziksel sindirimin yapıldığı bir organdır. Bu iki organ besinlerin bağırsakta sindirilmesin kolaylaştırmak için çalışmaktadır.

Araştırmacılar bu bulgulardan yola çıkılarak sürdürülebilir kümes hayvanı yetiştiriciliği yapılabileceğini belirttiler. Bu sayede 20.000 tavuk başına yaklaşık 10 ton kadar yem tasarrufu sağlanacak ve aynı zamanda zararlı madde salınımı azaltılacak.

Bu araştırma sayesinde ekonomik tasarruf sağlanırken aynı zamanda çevresel koruma da sağlanacak. Bu ve bunun gibi çalışmaların dünya geneline yayılması ve uygulamalarının arttırılması dünyanın geleceği açısından çok büyük önem taşıyor.

Kaynak: esciencenews.com
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..