Buzağılarda Beslenme İçin Altın Kurallar

9584 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Buzağılarda Beslenme İçin Altın Kurallar

Sağlıklı buzağıların yetiştirilmesi, gelecekteki sürülerin yüksek üretime sahip olmasını sağlamak için anahtar bir bileşendir. Genç buzağılardaki zayıf büyüme, sonraki süt üretimini güçlü bir şekilde etkiler. Bu nedenle, yoğun bir buzağılama döneminde bile, buzağılar unutulmamalıdır.
 
Sağlıklı buzağıları yetiştirirken dikkat edilmesi gereken dört önemli alan vardır:

Kolostrum
Erken Dönem Besleme
Rumen Gelişimi
Çevre
 
 

Kolostrum

Kolostrum, buzağının tüketeceği ilk besin, vitamin ve antikor(immünoglobulinler) kaynağıdır. Kolostrumdaki immünoglobulinler, genç ruminantın kendi bağışıklık sisteminin geliştiği kritik süre boyunca, buzağıları patojenlere ve hastalıklara karşı korur. Kolostrumun emilim yeteneği doğumdan sonraki ilk saatte en yüksektir, bu zaman diliminden sonra azalmaya başlar ve buzağıların ilk 24 saati boyunca bu süreç devam eder. Temel kural, ilk beslemedeki bir gecikme emilim oranını azaltacağından, ilk 2 saat içinde vücut ağırlığının %10'unu (yani, 3-4 litre) kaliteli kolostrum beslemektir ve kolostrumdan yeterli immünoglobulin emilememesi halinde hastalığa duyarlı bir buzağı bizi beklemektedir. İkinci besleme ise ilk 8 saat içerisinde mama ya da geçiş sütünden önce verilmelidir.

Erken Dönem Besleme

Erken dönem beslemesi, yetişkin bir ruminant olmadan önce buzağıların geviş getiren, yüksek üretimli bir ineğe başarılı bir şekilde dönüşebilmesi ve buzağıya bağışıklık sisteminin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu enerji ve besinleri sağlaması açısından önemlidir. Altın kural, sütten kesmeden önce (8-10 haftada) doğum ağırlığını ikiye katlamaktır ve bunun için en doğru zaman yem verimliliğinin en yüksek olduğu birkaç ay boyunca yapılır. Bu nedenle, 40 kilogramlık bir buzağı günde 0.6 kilogram kazanmalıdır. Bunu başarmak için, vücut ağırlığının %15'i kadarı besleme hedeflenmelidir (yani, 40 kilogramlık bir hayvan için 6 litre). Bu aşamada, buzağı abomasumunun bir kerede 6 litre sütle başa çıkmak için yeterince büyük olmadığını unutmayın.

Buzağılar yaşama payları için yaklaşık 325 gram süt bileşene ihtiyaç duyarlar. Süt tozu %12,5 oranında kuru madde içerir ve bu da 2,6 litre anlamına gelmektedir. Günde dört litre beslenen (yani vücut ağırlığının %10'u) 40 kilo ağırlığındaki buzağılar günde 200 gram büyüme sağlayabilir. Bununla birlikte, 40 kilogramdan daha ağır olan buzağılar bu seviyede ancak korunmaya çalışacaktır. Buzağı mamaları ise tam yağlı sütten daha az yağ ve enerji içeriğine sahiptir ve bu nedenle, daha yüksek bir oranda kullanımları gereklidir.

1 litre süt elde etmek için 125 gram toz mama suyla karıştırılır.

Rumen Gelişimi

Rumen, hayvanların ileriki yaşamlarında tam bir performans sergileyebilmeleri için tam olarak gelişmiş olmalıdır. Rumen gelişimini, doğumdan 2-3 hafta sonrasında, nişasta içeriği bulunan yemler desteklemektedir.

Rumen duvarını güçlendirmek için aynı zamanda buzağıların samanlara erişimi olmalıdır. Bununla birlikte, saman içeriği yüksek bir diyetle beslenmekten kaçının; çok fazla tüketilen saman karın bölgesinde şişkinlik ve sarkmalara neden olabilir - yani rumen düzgün sindirilemeyen samanla doldurulur. Bu konsantre yem alımını azaltabilir.

Çevre

Doğumdan sonra bir buzağı mümkün olduğunca çabuk kurutulmalı ve temiz, kuru, cereyan bulunmayan bir ortama yerleştirilmelidir. Odun talaşı ve kuru altlık gibi alternatif yataklar yeterlidir, ancak sürekli kuru kalmasını sağlamak için düzenli olarak doldurulması gerekebilir.

Sağlıklı hayvanların bakımı için tüm yemleme ekipmanlarının temizlenmesi gereklidir ve diğer gruplara yem vermeden önce durulama ile birlikte daha genç hayvanlara öncelik verilmesi, hastalığın yayılmasını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Temiz su kaynağı her zaman hayvanların önünde bulundurulmalıdır çünkü hayvanın aldığı süt doğrudan abomasuma gelerek bu ortamda konsantre yemlerin sindirimi için gerekli olan sıvıyı da ortamdan alıp götürecektir. Gruplardaki değişiklikler asgari düzeyde tutulmalı ve benzer büyüklükteki veya yaştaki buzağılar birlikte bakılmalıdır.
 
Türkiye'de artık Ruminant ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Ruminantlara özel yem katkısı GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..