Ihlamur Çayı

11750 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Ihlamur Çayı

Ihlamur Bitkisinin Özellikleri 
 
Günümüzde hala önemli olan ve yaşamsal değer taşıyan birçok ilacın temelini teşkil eden bitkiler dünyasında yapılan araştırmalar, bitkilerin içerdikleri çeşitli etken maddelerin, savunma sistemini uyarmak yolu ile gerekli korunmayı sağladığını göstermiştir. Bazı ıhlamur türlerinin immüostimülan etkileri olduğu bilinmektedir. Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolduğundan daima taze olarak demlenip, içilmelidir. Ayrıca uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle iki yemek arasında içmek daha faydalıdır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur, ama yine de ölçüsüzce davranmamakta fayda vardır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sık sık terleme kürü uygulayan kişilerde kalp problemleri oluşabilir.
 
Büyük yapraklı ve küçük yapraklı ıhlamur cinslerinin içerdiği tanen ve müsilaj içeriklerinden dolayı çiçeklerinden lezzetli çaylar yapılmaktadır. Diğer çay çeşitlerinde olduğu gibi demlenilerek içilir.
 

 
Ülkemizde, Haziran – Ağustos ayları arasında açan hoş kokulu ıhlamur çiçeğinin toplanması için en etkili dönem; çiçeklenmeden sonraki en geç 4.gününe kadar, çiçek ve çiçek sapındaki uzun yaprak öğlen saatlerinde, güneşten iyice kurudukları sırada elden toplanmasıdır. Toplanan çiçekler, büyük eleklerin üzerine serilerek havadar, gölge bir ortamda iyice kurutulur. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır.
 
Ihlamur hangi koşullarda toplanır?
 
Kimyasal gübre kullanılmış tarlalardan, çayırlardan, kirli su kıyılarından, tren yollarından, karayolları kenarlarından ve endüstri alanlarına yakın yerlerden toplanmamalı.
 
Bitki toplanan bahçelerin, tarlaların yakında veya uzağında haşarata karşı ilaçlama yapılmamış olması gerekir. Rüzgâr yoluyla zehirli ilaçlar çevreye taşınabilir.
 
Sabahleyin çiğ kalktıktan sonra, kuru ve güneşli havalarda iyice kurumuş duruma geldikten sonra toplanmalı.
 
Sağlıklı, temiz ve haşaratsız bitkiler toplanmalı.
 
Bitki yaprakları genç, ama tam gelişmiş olmalı.
 
Çiçekler tam olarak açtıklarına, genç ve tazeyken toplanmalı.
 
Ağaç kabukları ilkbaharda, genç dallardan soyulmalı.
 
Çiçek ve yapraklar toplarken ezilmemeli.
 
Plastik torba veya teneke kutulara konmamalı. Terleme yapar ve kuruturken kararmasına neden olurlar.
 
Bitkilerin saklandığı kapların üzerine toplanma tarihi yazılmalı.

Kurutma yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
 
Öncelikle ince ince kıyılır.
 
Bezlerin veya baskısız kâğıtların üzerine serpiştirilir.
 
Gölgeli, havadar ve sıcak yerlerde elden geldiğince çabuk kurumaya bırakılırlar.
 
Kabuklarda ve çok sulu bitki bölümlerinde zaman zaman kurutma için yapay sıcaklık da kullanılabilir. Fakat sıcaklık 35 C dereceyi geçmemelidir.
 
Tamamen kurumuş bitkiler, cam kaplarda veya ağzı kapanabilir karton kutularda saklanabilir.
 
Paketlenen bitkiler ışık görmeyecek yerlerde saklanmalı.
 
Bitkilerde olduğu gibi ıhlamur da zamanla şifalı güçlerini kaybettiğinden yalnızca bir kış süresi yetecek kadar hazırlanıp, depolanmalı.
 
Kesinlikle yıkanmamalı.
 

 Ambalajlama
 
Ambalajlama ile ilgili genel kurallar şunlardır: 
 
Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan tüm gıda maddelerinin ambalajlanması zorunludur.
 
Ambalajlanmış gıda maddesi, ambalajı değiştirilmediği veya açılmadığı sürece gıda maddesine erişilemez durumda olmalıdır.
 
Gazete ve gıda ambalaj materyali olarak üretilmemiş basılı ve yazılı kâğıtlar, yeniden işlenmiş kâğıtlar ve plastik gıda ambalaj materyali olarak kullanılmazlar.
 
Ambalaj materyallerinin genel özellikleri şunlardır:
 
Ambalaj materyali gıda maddesini özelliğine bağlı olarak sıcaklık değişimleri, nem, hava, ışık gibi olumsuz dış etkenlerden korunmalı.
 
Gıda maddelerinin bileşiminde istenmeyen değişikliklere ve organoleptik özelliklerinde bozulmalara neden olmamalı ve gıda maddesiyle etkileşim göstermemelidir.
 
Ambalaj materyali üzerinde izin tarihi ve numarası ile üretici firmanın adı, bulunduğu il ve plastik materyalin kimyasal adlarının baş harfleri belirtilmelidir.
 
Doldurma, taşıma ve depolama koşullarına dayanıklı ve istiflemeye uygun olmalıdır.
 
Etiketleme
 
Etiketleme ile ilgili esaslar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak tebliğ ile belirlenir.
 
İşaretleme
 
Ihlamur ambalajları üzerine aşağıdaki bilgiler, okunaklı, silinmeyecek, bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Küçük ambalajlarda bu bilgiler etiket üzerine yazılarak ambalaj içerisine de konulabilir. Firmanın ticaret unvanı veya kısa adı, adresi, varsa tescilli markası,
 
İlgili standardın işaret ve numarası
 
Parti numarası
 
Malın adı (ıhlamur)
 
Grubu (çiçek, yapraklı çiçek veya yaprak ıhlamur)
 
Net ağırlığı (g veya kg)
 
Ürün yılı yer almalıdır.
 
Ihlamur ile ilgili yapacağınız analizlerde Türk Gıda Kodeksi’nde belirlenen testler yapılır.
 
Bitki kurutma alanlarınızda mikrobiyolojik kontaminasyondan kaçınmak için Hysafe Air cihazını güvenle kullanabilirsiniz.
 

 
Kaynak: Megep