Kırmızı kabuklu Antep fıstığına yeni standart getirildi.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ‘Kırmızı Kabuklu Antep
Fıstığı” standardını 24 Mart 2016 tarihinde yapılan Teknik Kurul toplantısında
kabul etti. Kırmızı kabuklu Antep fıstığı için TSE standardı "TS 13693" numarası ile yürürlüğe
girdi.
Türkiye’nin üretim ve ihracatı açısından vazgeçilmez
ürünlerinden olan ve Gaziantep ile özdeşleşen Antepfıstığı ile ilgili olarak
daha önceden yayımlanmış “Antepfıstığı İç” ve “Antepfıstığı kabuklu”
standartları mevcuttu. Ancak Kırmızı Kabuklu Antep fıstığına dair bir standart
bulunmamaktaydı.
TSE Standard Hazırlama Merkezi Başkanlığı Ziraat Teknik
Komitesi; bölge ekonomisi açısından hayati önem taşıyan bu ürünle ilgili
Gaziantep Ticaret Borsası ve sektörden gelen talepler ve duyulan ihtiyaç
çerçevesinde, ilgili standardı hazırlamak üzere sektör temsilcileri, üniversiteler
ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışma başlattı.
TSE Teknik Kurul toplantısında kabul edilerek
yürürlüğe giren “TS 13693” numaralı standartta kırmızı kabuklu Antep fıstığında
olması gereken özellikler şöyle sıralanıyor:
Antepfıstıkları meyve biçimlerine göre gruplara (Tombul ve
sivri olmak üzere), kalite özelliklerine göre sınıflara (Ekstra, Sınıf I, Sınıf
II), ekvatoral çaplarına göre de boylara (Çok iri, İri, Orta, Küçük olmak
üzere) ayrılmakta olup ürünle ilgili Genel özellikler, Grup, Sınıf ve boy
özellikleri ayrı ayrı verilmiştir. Meyve biçimlerine göre tombul grubuna giren
antepfıstıkları, yuvarlak veya oval taneli iri boyutlu olmalıdır. İçleri kuru,
sarı renkli, iri ve gösterişli olup, daha çok çerezlik olarak tüketilmektedir.
Sivri grubuna giren antepfıstıkları ise, uzun taneli orta boyutlu olmalıdır.
İçleri yağlı ve yumuşak olup renkleri açıktan koyuya kadar değişik tonlarda
yeşil ve sarı renkte olup, daha çok endüstriyel (baklava, pasta, dondurma)
amaçlı olmak üzere çerezlik olarak da tüketilmektedir.
Standart ürüne ait, boyut ve toleranslar, numune alma,
muayene ve deneyler, değerlendirme, muayene ve deney raporu, ambalajlama,
işaretleme, muhafaza ve taşıma konularını da detaylı olarak ele almaktadır.
Gıdalarınızın raf ömrünü doğal yollardan uzatmak için
tamamen bitki özütlerinden oluşan DiaNatura
Base ürünümüzü güvenle kullanabilirsiniz.
DiaNatura Base
hakkında bilgi almak için lütfen TIKLAYINIZ.
Kaynak: www.tse.org.tr