Bu yazımızda seracılığın ne olduğu, yararları, sera tipleri
hakkında bilgileri derledik.
Seranın Tanımı
Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak gerekli özel
çevre şartlarının oluşturulması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan
sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda örtü altı
yetiştiriciliği denir. Sera; iklimle ilgili çevre şartlarına, tümüyle veya
kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, ışık, nem gibi faktörler denetim
altında tutularak bütün yıl boyunca çeşitli kültür bitkileriyle bunların tohum,
fide ve fidanlarını üretmek, bitkileri korumak, sergilemek amacıyla cam,
plastik vb. ışık geçirebilen malzeme ile kaplanarak değişik biçimde inşa edilen
yüksek sistemli bir örtü altı yetiştiriciliği yapısıdır.
Diğer bir ifade ile sera iklime bağlı kalmadan bütün yıl
boyunca ekonomik olarak sebzeciliğin ve çiçekçiliğin yapıldığı tesislerdir.
Seranın Yararları
Seracılığın yararları şunlardır: Yetiştirme devresi
uzatılarak yıl içinde yetiştirilen bitki sayısı artar, aynı yerden bir kaç ürün
alınabilir. Pazara sürekli mal çıkarma imkânı vardır. Birim sahadan elde edilen
kazanç artar. İş gücü, sera ile düzenli ve sürekli olarak değerlendirilebilir.
Tarımsal işletmelerde için az bulunduğu yaz devresinde kullanılan mevsimlik
işçiliğe seracılıkla devam sağlanabilir.
Birim alandan yüksek verim ve kaliteli ürün alınır. Elde edilen
ürünlerde devamlı pazar (iç ve dış pazar) bulur. Seranın yapımı için gerekli
olan çeşitli malların üretimi için yeni sanayi kollarının doğmasına neden olur.
Sera yetiştiriciliği, zirai olarak kullanılması mümkün bulunmayan sahaları
kullanılabilir hâle getirir.
Seracılık; sermaye, teknik bilgi ve çalışma ile başarı
sağlanabilen bir faaliyettir. Sermaye, yapılacak yatırımın gerçekleşmesi için
teknik bilgi, sera inşası ve sera yetiştiriciliği için çalışma ise her mevsim
devamlılık arz eden faaliyetleri yürütmek için gereklidir.
Sera Tipine Etki Eden
Faktörler
Seralar çeşitli bitkilerin yetişme, büyüme ve gelişmelerini
engelleyen çevre koşullarında en uygun bitki gelişme ortamlarını sağlamak
amacıyla planlanır. Ancak bu planlamaya etki eden bazı faktörler vardır. Bu
faktörler tam olarak dikkate alınmadığı takdirde üretim aşamasında birçok
güçlükle karşılaşılır. Bu da telafisi zor bazı zararlara sebep olabilir.
Seranın Kullanılma
Amacı
Seranın kullanılma amaçlarını; Ekonomik yarar sağlamak, Boş zamanları
değerlendirmek, Araştırma yapmak, Çeşitli bitkileri sergilemek, Eğitim yapmak
şeklinde sıralayabiliriz. Özellikle ekonomik açıdan kurulan seralar kâr amaçlı
kuruldukları için genellikle büyük işletmelerdir. Bunun yanında diğer amaçlarla
kurulan seralar, daha küçük işletmeler olarak düşünülür.
Serada İhtiyaç
Duyulan Büyüklük
Bir sera işletmesinde sera birimlerinin büyüklüğü; İşletmede çalışan eleman sayısına,
Yetiştirilen ürünlerin çeşidine bağlıdır. Eğer işletmede kullanılacak fazla
sayıda alet ve ekipman varsa seralar daha büyük ve daha fazla sayıda birimlerle
planlanabilir.
Yerleşim Yerinin
İklim Koşulları
Sera kurulmak istenen bölgelerin iklim koşullarının farklı oluşu, seraların
değişik şekillerde yapılmasına neden olur. Bölgenin sıcaklık değerleri, rüzgâr
durumu, yağış şekli, yoğunluğu ve süresi, güneşlenme durumu, enlem derecesi
gibi faktörler sera tipinin seçiminde etkilidir. Örneğin soğuk, rüzgârlı ve kar
yağışlı bölgelerde seraların daha basık, sıcak yerlerde daha yüksek, karlı ve
fırtınalı bölgelerde sera iskelet ve çatısının daha dayanıklı yapılması
gerekir.
Sera Yerinin
Topoğrafik ve Ekolojik Özellikleri
Sera kurulmak istenen yerin topoğrafik durumu, arazinin eğimi ve yönü, düz bir
alanda veya vadide bulunuşu gibi koşullar seranın tipini etkiler. Örneğin düz
alanlarda, blok seralar kolaylıkla yapılırken eğimli arazilerde oldukça zordur.
İşletmenin Mali Gücü
Sera yapımı, büyük masraf gerektirir. Bu nedenle iiletmenin mali gücü
önemlidir. işletmeci, mali gücü doğrultusunda, kuruluş maliyeti ve yıllık yapı
gideri az olan plastik seraları veya kuruluş maliyeti daha fazla ancak verimi
de aynı oranda fazla olan cam seraları tercih eder.
İşletmenin Alet ve
Ekipman Olanaklar
Seralardaki işçilik maliyet giderleri, işletmenin alet ve ekipman olanaklarına
bağlıdır. İşçiliğin elle yapıldığı işletmelerde işçilik gideri yüksek,
işçiliğin makine ile yapıldığı işletmelerde ise işçilik maliyeti düşüktür.
Gelecekteki
Değişiklik ve Gelişmeler
Seralar kurulurken ileride yetiştirilebilecek bitki türleri dikkate alınarak
planlanmalıdır. Aksi takdirde ileriki dönemlerde problemler yaşanabilir.
Örneğin, alçak boylu bitki yetiştirmek için kurulan basık seralarda daha sonra
uzun boylu bitkileri yetiştirmek mümkün olmayabilir. Sera işletmelerinde
başlangıçta tek bir sera yapılabilir. Ancak ileride üretim alanını genişletme
zorunluluğu doğabilir. Bu nedenle sera tipi seçilirken planlanması aşamasında
ilerideki büyüme ve gelişme olanakları göz önünde bulundurulmalıdır.
İşletme Sahibinin
Beğenisi
Sera tipini belirlemede işletme sahibinin genel kültürü, tarımsal bilgisi,
estetik görüşü ve gezip gördüğü yerlerdeki seralara ilişkin görgüsü etkilidir.
Ülkemizdeki yetiştiriciler, sera tiplerini ihtiyaçlarına göre değil, genellikle
yakın çevrede görüp beğendikleri sera tiplerine göre belirler.
Sera Tipleri
Seracılık işletmesi için sera tipi seçilirken, sera
planlanırken ve kurulurken şu genel ilkeler göz önüne alınmalıdır: Seralar,
tarım işletmesi içindeki diğer yapılarla estetik bir görünüşte olmalıdır. Sera,
bitki yetişmesine, sağlığına ve verimine en uygun çevre koşullarını
sağlayabilmelidir. Seralar için ayrılan alanın büyüklüğü ve yeri, işletmenin
ilerde uygulamayı planladığı seracılığa yeterli ve uygun olmalıdır. Seranın
bölümleri ve kısımları i gücünün en verimli şekilde kullanılmasını
sağlayabilmelidir. Sera yapı malzemelerinin sağlam, dayanıklı ve estetik bir
görünüşü olmalıdır. Seraların sınıflandırılması genelde aşağıdaki şekilde
yapılır:
Büyüklüklerine göre seralar
Kuruluş özelliklerine göre seralar
Yararlanılma durumlarına göre seralar
Hareketlilik durumlarına göre seralar
Örtü malzemelerine durumlarına göre seralar
İskelet durumlarına göre seralar
Çatı şekillerine göre seralar
İç ısılarına göre seralar
Kaynak: https://www.megep.meb.gov.tr/