Siyah pirinç, Oryza
sativa L. 'nin bir türüdür. Endonezya tipi siyah pirinç, Tay yasemin siyah
pirinç türleri de siyah pirinç grubunda bulunur.
Antik çağlardan bu yana çok değerli bir yiyecek olan siyah
pirinçten, yasak pirinç olarak söz edilir; bunun nedeni, antik dönemlerde,
siyah pirincin, sadece zengin olan Çin’liler tarafından yenilmesine izin
verilmesidir. Sıradan olan insanların siyah pirinç yeme gibi bir hakları bulunmamaktadır.
Bir kaşık siyah pirinçte bulunan antioksidan etki, bilinen en kuvvetli
antioksidan olan böğürtlenden bile çok daha yüksek düzeydedir. Bu antioksidan
etki, vücutta bulunan zararsız moleküllerin etkisiz hale getirilmesine de katkı
sağlar. Bu durumda, siyah pirincin faydaları arasında ilk sırada, yaşlanma
geciktirici; yaşlanma karşıtı etkiden söz etmek mümkündür.
Siyah pirinç çiğken siyah renge sahiptir, pişirildiğinde
rengi koyu mora döner. Bu mor renk antosiyanin varlığını gösterir. Siyah pirinç
böğürtlenden daha fazla antioksidana sahiptir.
Bu pirincin özelliği beyaz pirinç gibi yumuşak değildir.
Pilav usulü hazırlamak için 1 su bardağı pirinç 3 su bardağı su ile
pişirilmektedir.
Siyah Pirincin Faydaları
Besin değeri yüksektir, demir , vitamin e, antioksidan kaynağıdır. Siyah
pirinç, lizin, triptofan gibi aminoasitler içerir. B1, B2 vitaminleri ve folik asit bakımından
zengindir. Demir, kalsiyum, fosfor,
çinko gibi mineraller mevcuttur. Glisemik endeksi düşük ve tok tutma özelliği
yüksektir.
Çin'de siyah pirinç böbrek, mide ve karaciğer
rahatsızlıklarına iyi geldiği için kullanılır.
Siyah pirinç beyazına oranla daha fazla magnezyum içermesi
nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı
için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de
kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir
sistemini kuvvetlendiriyor.
DiaTek firması olarak her türlü teknik destek için bizlere danışabilirsiniz. (Soru sormak için lütfen TIKLAYINIZ.)