Her sene, özellikle kış aylarında yeni grip türleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Her sonbaharda rutin olarak olduğumuz grip aşıları ise yeni griplerden çok, daha önceki senelerde görülen grip virüslerine karşı koruma sağlarken, aynı zamanda direncimizi de yüksek tutmamıza yardımcı olarak, yeni virüsler ve diğer kış hastalıklarından bizleri koruyorlar. Hasta olmaktan, soğuk algınlığı veya gripten korunmanın yetersiz kaldığı durumlarda ise yapılması gereken en önemli şey, mevcut hastalığın doğru tedavisini uygulayabilmek; bunun için de hastalığı tanımak, semptomları ve hastalığın evrelerini anlamak gerekli.
Kış dönemlerinde sık görülen ve birbirine olan benzerlikleri sebebiyle en çok karıştırılan hastalıklar olan soğuk algınlığı, mevsimsel grip ve domuz gribi arasında aslında belirgin farklar vardır:
Soğuk Algınlığı: Bu hastalıkta ateş nadir olarak yükselir. Öksürük balgamlı ve kesik kesiktir. Vücutta meydana gelen kırıklık ve halsizlik hissi ile birlikte hafif ağrı ortaya çıkabilirken, görülebilecek hafif burun akıntısı bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Hafif burun akıntısını takip eden hapşırma sık görülen bir belirtidir. Soğuk algınlığında şiddetli baş ağrısına sık rastlanmaz. Boğaz ağrısı en sık görülen semptom olup, zaman zaman buna bağlı nefes darlığı da ortaya çıkabilir.
Mevsimsel Grip: Mevsimsel gripte, grip türlerine özgü ateş veya yüksek ateş genellikle görülür. Kuru ve kesik öksürük ve burun akıntısı da sık rastlanan semptomlardandır. Oldukça şiddetli bir halsizlik hissi ve vücutta tüm kas ve eklemlerde ağrı da mevsimsel gribin belirtilerindendir. Nadir olarak hafif ve orta dereceli sıtma görülebildiği de rapor edilmiştir. Mevsimsel grip başlangıcında ani semptomlar da görülebilir. Bunlar, bir-iki gün içinde yüzde kızarıklık, iştah kaybı, baş dönmesi, kusma olup, 4-7 gün sürebilir. Bunlar yanında ishal de görülebilir. Genelde orta dereceli baş ağrısı ile seyreden hastalıkğa boğaz ağrısı da eşlik ederken, orta şiddetli nefes darlığı da görülebilir.
Domuz Gribi: Bu grip türünde yüksek ateş sık rastlanan bir belirtidir. Hastaların %80’inde 38,3°C ateş tespit edilmiştir. Öksürük balgamsız ve halk dilinde “kuru öksürük” tabir edilen tarzdadır. Burun akıntısı domuz gribinde çok nadir görülen bir semptomken, şiddetli halsizlik ve vücut ağrıları belirgin semptomlardır. Buna rağmen baş ve boğaz ağrısına her zaman rastlanmaz. Domuz gribi hastalarının %60’ında sıtmalaşma tespit edilmiştir. Burun akıntısının nadir görüldüğü bu hastalıkta, hapşırık da çok rastlanmayan bir semptomdur. Domuz gribinin akut belirtileri 3-6 saat arasında hızlı bir gelişim gösterir. Hastalığın süresi yüksek ateş, ağrı-sızı gibi belirtiler ile birlikte 4-7 gün sürebilir. İshal de yaygındır. Domuz gribi hastalığında boğaz ağrısına sık rastlanmasa da nefes darlığı acı verecek ölçüde olabilir.