Tavuklarda Gut Hastalığı

6876 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Tavuklarda Gut Hastalığı

Gut yetişkin tavuk ve hindilerde görülen etiyolojisi aydınlatılamamış, böbreklerde ve kalpte üratların birikmesi ile karakterize bir hastalıktır. Nedenleri: Bazı olaylarda yüksek proteinli yemlerin, sodyum bikarbonat zehirlenmelerinin, Vitamin A eksikliği ve mavi ibik hastalığının böbrekler üzerindeki stresine bağlı olarak bu tablonun çıktığı sanılmaktadır.

Tavukları etkileyen metabolik bir hastalıktır, her yaşta görülebilmekle beraber daha çok yarka dönemi sonunda ya da yumurtaya girme aşamasında gözlemlenir. Gut hastalığı genelde yavaş ilerleyen bir seyir gösterir ve sürüde ortaya çıkana kadar anlaşılması oldukça zordur.
 
 

Gut Hastalığının Sebepleri:

* Düşük düzeyde yararlanılabilir fosfor,

* Yüksek vitamin D3 seviyesi,

* Yüksek kalsiyum içeren yemler(özellikle büyüme döneminde),

* Uzun süreli Vitamin A eksikliği,

* Sodyum düzeyinin suda % 0.4 ve yemde 0.8 % seviyesini aşması,

* Yemdeki protein seviyesinin % 30'dan fazla olması,

* Yetersiz su alımı(özellikle yaz aylarında) ve

* Genç hayvanlara iri taneli kalsiyum kaynakları verilmesi.

Enfeksiyonlar:

Bronşit (IB) ve avian nephritis virus (ANV) böbreklerde ve üreme sisteminde de etkili oldukları için böbreklerin hasar görmesine ve GUT oluşumuna neden olabilirler.

Toksinler:

Toksinler böbreklerde hasara yol açarlar ve özellikle sitrinin, okratoksin ve oosporin çok etkilidir.

Antibiyotikler:

Gentamisin, sülfanomidler ve nitrofuranlar özellikle genç civcivlerde böbrek hasarına yol açmaktadır. Bu tip antibiyotiklerin uzun süre ve normalden yüksek dozda kullanılması sonucu gut oluşabilmektedir.

Dezenfektanlar:

Yanlışlıkla kullanılan phenol ve cresol gibi dezenfektanlar zehirlenmelere neden olmaktadır.

Kimyasallar:

Suda bakır sülfat kullanımı suyun hayvanlar tarafında ret edilmesine neden olacak ve su kaybına bağlı GUT şekillenebilecektir.

Hafif olgular etkenin ortadan kaldırılması ile iyileşebilir fakat ileri derecedeki vakalar ancak hafifletilebilir. Özel bir diyet uygulanmalı, yem ve su asidik hale getirilerek böbrek taşları ve ürik asit oluşumları vücuttan atılmaya çalışılmalıdır.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..