Trileçe Hakkında Bilmediklerimiz

19509 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Trileçe Hakkında Bilmediklerimiz

Trileçe orjinal adıyla "Tres Leches" ispanyolcada "Üç Süt" anlamına gelmektedir. 19. yüzyılda Kuzey, Orta ve Güney Amerika, Karayipler'de ortaya çıktığı bilinmektedir. İkinci dünya savaşı sırasında bir süt tozu firması Trileçe tarifini  Arjantin, Şili, Küba, Meksika ve Venezuela ülkelerinde etiketlerinde kullanmıştır. Türkiye'de ise Arnavut tatlısı olarak bilinmektedir.
 
Türkiye'de son yıllarda popüler olan bu tatlı inek, keçi ve manda sütlerinden yapıldığı düşünülse de orijinalinde sütün 3 halinin kullanıldığı bilinmektedir. Normal (taze) süt, yoğunlaştırılmış ve şekerli süt, son olarak da "evapore" yani sıvısı azaltılmış süt kullanılmaktadır. Süngerimsi dokuda olan kek pişirildikten sonra süt karışımı ile şerbetlendirilir. Kek şerbetini iyice çektikten sonra üzerine karamel sos eklenir. Türk tatlılarından yapım olarak revaniye benzerken tat olarak çok daha hafif bir lezzettir.
 
Diğer yurtdışı versiyonlarında kekin üzerinde krema, içeriğinde vanilya ve rom bulunur.
 
 
 
Ülkemizde en beğenilen Trileçe tarifi ise şöyledir:
 
Keki için Malzemeler

5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya

1 paket kabarma tozu
 
Şerbeti için Malzemeler
5 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı toz şeker
400 ml. krema
2 yemek kaşığı süt tozu
 
Karameli için Malzemeler
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket krema
 
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar çırpın. Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup karıştırın. Karıştırdığımız malzemeleri sıvı karışıma karıştırın, yavaşça karıştırın. Tamamen harmanlandığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Tüm şerbet malzemelerinizi bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve dolaba kaldırın. Karamel için şekeri teflon tavaya koyup karamel oluncaya kadar pişirin, margarin ve kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın. Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine karamel dökerek servis edin.
 
 

 

Keke şerbetini yavaş yavaş ilave edin, kekin şerbeti tamamen çekmesini bekleyin. Kekin şerbetini verdikten sonra buzdolabında bir süre dinlendirmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlar. Eğer üzerinde fazlaca köpük kalırsa karameli dökmeden önce köpüğün bir kısmını alın.
 
Trileçe Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Trileçe yaparken kullanacağınız sütün taze olması oldukça önemlidir. Trileçe sütlü bir tatlı olduğu için çok uzun süre korumasız muhafaza etmek epey güç durumdadır. Bu sebepten trileçe üretimi yaparken firmamızın tamamen doğal bitki özütlerinden üretmiş olduğu Dia Natura Base ürününü kullanmanızı öneriyoruz. Bu yöntemle trileçe gibi sütlü tatlıların raf ömrünü 4 ila 10 kata kadar uzatmanız mümkündür.
 
 
Bu arada süt ve süt ürünlerinde yapılan mikrobiyolojik analizleri görmek için bu haberi okuyabilirsiniz. (Haberi okumak için tıklayınız.)
 
Kaynak: Tarif -https://www.ardaninmutfagi.com/