Enterobacter sakazakii Enfeksiyonları

17614 kez okundu

14 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Enterobacter sakazakii Enfeksiyonları

Enterobacter sakazakii (Cronobacter spp.), Enterobacteriaceae familyasında yer alan, hareketli, Gram-negatif çubuk sekilli bir bakteridir. Önceleri Enterobacter cloacae’nın sarı pigment olusturan bir varyantı oldugu düsünülüyordu. 1980’de Enterobacter sakazakii ile Enterobacter cloacae arasındaki DNA-DNA hibridizasyon, biyokimyasal reaksiyonlar, sarı pigment olusturan koloniler ve antibiyotik duyarlılıgındaki farklılıklardan dolayı Enterobacter sakazakii yeni bir tür olarak tanımlanmıstır. 

 
 
Bağırsak kökenli koliform grup içerisinde yer alan bu bakteri, tüm insan grupları için risk teşkil etmekle birlikte en çok, düşük doğum ağırlıklı, prematüre veya savunma sistemi baskılanmış bebeklerde, menenjit, nörolojik hastalıklar ve bağırsak iltihaplanmalarına sebep olmaktadır. Bebeklerde ölüm oranı %50’lere kadar çıkabilmektedir. E. sakazakii enfeksiyonları nadir olarak görüldüğünden, sorunun önemi yeteri kadar anlaşılamamıştır ve doğal kaynağı bilinmemektedir. Özellikle toz bebek mamalarının enfeksiyon kaynağı olabileceği düşünülmektedir. Toz bebek maması üretiminde yetersiz pastörizasyon, bakterinin canlı kalmasına sebebiyet verir. Normal koşullarda, E. sakazakii, uygulanan pastörizasyon işlemi ile canlılığını yitirir; ama pastörüzasyonu takiben mamalara yapılan ekemeler sırasında da kontaminasyon meydana gelebilir. Bunun dışında, hastanelerde, mama hazırlama sırasında görülebilecek yetersiz hijyen de kontaminasyon kaynağı olabilir. Özellikle . yeni dogan bakım ünitelerinde oda sıcaklıgında uzun besleme süresi ve mama kaplarının tekrar kullanılması risk faktörü olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca E. sakazakii’nin besleme ekipmanlarında ve temas yüzeylerinde biyofilm olusturabildigi belirtilmektedir

E. sakazakii, bebek mamalarının dısında peynir, et, sebze, hububat, bitki ve baharatlardan da izole edilmektedir.


E. sakazakii enfeksiyolarının belirtileri; beslenme tepkilerinde zayıflık, irkilmeler, sarılık, nefes alıp vermede zorluk ve değişken ateş olmakla birlikte, bir çok vakada enfeksiyon ile birlikte gelişen menenjit söz konusudur. Ölüm bürkaç saat ile birkaç günlük bir zaman dilimi içerisinde meydana gelebilirken, oranı % 50’lerdedir. Hayatta kalanlarda nörolojik bozukluklar ve santral sinir sistemi enfeksiyonları görülmektedir. Soz yıllarda, E. sakazakii’nin antibiyotiklere dirençli tipleri de belirlenmiştir.

 

E. sakazakii kontaminasyonunun engellenmesi ve etkenin inaktivasyonu için özellikle bebek maması üretimi ve hazırlanması aşamalarının tümünde hijyene dikkat etmek gerekmektedir.
Bebek mamasının hijyenik olmayan sartlarda hazırlanması, uygun olmayan sıcaklık, sogutma ve hijyen uygulamalarının yetersizligi, enfeksiyonlara katkı saglamaktadır. Enfeksiyondan korunmak için, özellikle yenidoğan ve çok ufak bebeklere mama verilmesi gerektiğinde, ticari olarak steril sıvı formulasyonların kullanılması ya da toz mamaların hazırlanması sırasında kaynar suyla çözülmesi veya beslemeden önce mamanın ısıtılması gibi işlemlerin uygulanması gerekmektedir. Hazırlanan mamalar hızlı bir sekilde sogutulmalı ve hazırlandıktan sonra en geç 4 saat içinde tüketilmelidir. Tüm bu önlemlerden daha önce, özellikle toz bebek mamalarının üretim aşamasında gerekli ve hijyen ve kalite kriterlerine önem verilmesi gerekmektedir.

Hazır toz bebek mamaları her geçen gün daha çok tercih edilmekle beraber, hem yapılan araştırmalar, hem de bilim dünyasında her gün ulaşılan yeni bilgiler ışığında, yeni enfeksiyonlar ve yeni riskler keşfedilmektedir. E. sakazakii de, çok sık görülmemekle birlikte, mortalite oranı ve iyileşenlerde görülebilen yan etkiler sebebiyle özellikle yeni doğan bebekler için yüksek risk içeren bir patojen mikroorganizma türüdür. Kullanımı her geçen gün biraz daha artan hazır toz bebek mamalarında olabilecek riskler, ileride büyük boyutlu halk sağlığı problemlerine yol açabilir. Bu yüzden bebek ve devam mamalarında mikrobiyolojik güvenlik en ön sırada gelmelidir. Sağlıklı ve hijyenik üretim ilk şart olmakla birlikte, son tüketicinin de mamayı kullanırken üreticinin tavsiyelerine uyması, mamayı hazırlamak ve bebeğe verme arasında geçen zamanı mümkün olduğunca kısa tutması gerekmektedir.
 
Mikrobiyolojik analizlerinizde Diatek tarafından satın alabileceğiniz Hazır besiyerlerini güvenle kullanabilirsiniz.