Kuru Gıda Depolama Talimatı

1981 kez okundu

8 ay önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Kuru Gıda Depolama Talimatı

 
 
 
1. AMAÇ

Kuru gıdaların uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve bulaşmaların engellenmesidir.

2. SORUMLULUK


Depo Sorumlusu ve Aşçıbaşı bu talimatın uygulanmasında sorumludur.

3. UYGULAMA

• Depo olarak kullanılan alan içerisinde, gıda maddeleri cinslerine göre ayrıldıktan sonra kendilerine ait bölümler oluşturularak depolanmalı.
• Depolama alanı her zaman için temiz ve geçişe uygun olmalı. Geçişi engelleyen malzemeler yerde tutulmamalı.
• Depo içinde gıda maddelerinden başka eşya ve malzemeler bulundurulmamalı.
• Diğer malzemeler için depolama yeri yoksa uygun bir raf tamamen gıda dışındaki malzemeler için ayrılmalı.
• Depoya gelen malzeme, “İlk giren - İlk çıkar” ilkesine ve son kullanma tarihine göre yerleştirilmeli. Yeni mal geldiğinde, eski tarihli olan ilk tüketilecek şekilde ön plana geçirilmeli.
• Depoya giren malzemelerin üretim tarihi ve son kullanma tarihleri mutlaka kontrol edilmeli.
• Üzerinde tarih olmayan mallar geri gönderilmeli.
• Bozuk ambalajlı malzemeler kullanılmadan geri gönderilmeli. Paslanmış veya kirli konserve kutuları, peynir, zeytin tenekeleri kabul edilmemeli.
• Deponun sıcaklığı 15 - 25 C’nin arasında olmalı, ortam nemli olmamalı.
• Sık kullanılan gıda maddeleri dağıtım kapısına yakın yerleştirilmeli.
• Gıda maddelerinin konduğu rafların yerden yüksekliği en az 15cm. olmalı.
• Mümkün olduğunca aralarında hava transferi olacak şekilde istifleme yapılmalı.
• Depodaki mallar birbirini kirletmeyecek şekilde yerleştirilmeli. Örneğin, baharatların yanına konulan gıda maddeleri, baharatın kokusunu çekerek istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
• Gıda maddesi haricindeki malzemeler, deterjan, böcek ilacı, peçete ve tuvalet kağıtları ayrı bir bölümde saklanmalı.
• İstifleme yapılırken ağır mallar alt raflara konmalı.
• Depoyu gereğinden fazla gıda ile doldurmamalı ve bozulmayı önlemek için, belli aralıklarla yerleri değiştirilmeli. Un, patates, soğan çuvalları alt üst edilmeli.
• Depolar dolu iken kimyasal ilaçlama yapılmamalı.
• Depo alanı içinde kesinlikle sigara içilmemeli.
• Gıda depolarına tahta palet, tahta kasa gibi malzemeler konulmamalı.
 
Hijyen kontrolünde elinizi güçlendiren ürünümüz Hytech Slide'a yakından bakınız.
 
Hytech Slide alet, ekipman, personel gibi tüm yüzeylerden (katı/sıvı) mikrobiyolojik analiz yapmanızı sağlayan bir üründür.
 
Hytech Slide hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
Hijyen analizlerinizde Hazır besiyerlerimizi güvenle kullanabilirsiniz.
 
Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.