Tavuklarda Hırıltı ve Solunum Güçlüğü : CRD Hastalığı

26988 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Tavuklarda Hırıltı ve Solunum Güçlüğü : CRD Hastalığı

Tavuklarda oluşan hırıltılı solunum CRD hastalığının temelidir. Bu hastalık tavuklarınızda hapşırma hırıltı, göz ve burunda akıntı gözlerde şişlik ve durgunluk olarak kendisini gösterir. Tavuklarda görülen bu CRD hastalığı bir solunum sistemi hastalığıdır ve bulaşıcı bir hastalıktır.
 
Bir kümes içerisinde bir tavukta görülmesi durumunda mutlaka diğer tavuklardan uzaklaştırılması ve bulaşan olup olmadığına bakılması gerekir. Kümes hayvanlarında görülen bu hastalık dikkat edilmez ve tedavisi yapılmaz ise kümes hayvanlarınız olan tavukların ölmesine neden olabilmektedir. CRD hastalığının ülkemizdeki açılımı kronik solunum yolları hastalıkları anlamına gelmektedir. Bu açılım aslında tüm solunum yolları hastalıklarını kapsayan genel bir addır. Kanatlı hayvanlarda özellikle de tavuklarda görülen bu hastalığın en yaygın görülenleri; Corvza, Ornithosis ve Mycoplasmosistir.

 
 
Solunum yollarında görülen bu hastalıkların hepsi tavuklarda çok yaygın olarak görülmektedir. Bu hastalıkların hepsi aslında birden çok farklı etkileşimin sonucunda ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde tavukların ölümüne neden olur. Bu hastalığın görülme riskinin arttığı dönemler ise kış aylarının gelmesi ile soğuyan havaların etkisiyle artma meydana gelir. Ancak bu hastalığın hayvanlarda görülme olasılığından ziyade başka hastalıklar ile birlikte meydana gelmesidir.
Bu hastalığın tavuklarda oluşması et ve yumurta verimin düşmesine ve gelişimlerinin etkilenmesine neden olur. hastalığın oluşmasına stres etmenleri, kötü hijyenik koşullar içerisinde meydana gelir. Bu tür hastalıkların iyileştirilmesi hastalığın yeniden olmasını engellemez o yüzdende mutlaka bu tür ortamlardan tavukların uzaklaştırılması ve hijyen ortamında bakılması önemlidir.

Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisi;

Bu hırıltılı solunumun tedavi edilebilmesi için öncelikle gereken ortamın kümes hayvanı olan tavuklara sağlanması gerekmektedir

Bunun dışında hastalığının iyileşebilmesi için antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar antibiyotik yemler ve suya karıştırılan antibiyotikler şeklinde tavuklara verilebilmektedir. Piyasada bu hastalığın tedavisi için bir çok ilaç bulunmaktadır. Bunların hepsi hayvanlar için üretilen ilaçlardır. O yüzdende tavukların bir veteriner aracılığı ile muayene edilmesi ve ona göre ilaç kullanılması gerekmektedir.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..

Bu hastalıkta yani CRD hastalığında tavukların yeniden bu hastalığı kapmaması için gereken önlemlerin mutlaka alınması gerekir. Aksi takdirde iyileşme sürecinin hemen ardından bulaşıcı özelliğinden ötürü yeniden nüks eder. Özellikle genç tavuklarda daha çok görülen bu hastalık gereken hijyen koşullarının mutlaka sağlanması gereken bir hastalıktır. Dikkat edildiğinde çok da riskli olmayan bu hastalık ilgilenmeyip önemsenmediğinde ölümcül sonuçlar meydana getirir. O nedenle de bulaşıcı etkisi ve ilerleyici yapısından ötürü tavuk üreticilerinin bu hırıltılı solunum hastalığını önemsemelerinde fayda vardır. Çünkü kümes hayvanları hep bir arada yaşayan hayvan türleridir.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..