Yufka Neden Küflenir?

12108 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Yufka Neden Küflenir?

Küflenme probleminin temel nedeni mantar üremesidir. Havada asılı bulunan mantar sporları da uygun sıcaklık koşullarını bulduğunda çabuk üremeye başlarlar. Yufka ambalajlandıktan sonra hem ambalaj içerisinde oksijen kalması hem de uygun sıcaklığın bulunması sonucu küflenmeye başlar.

Yufkaların naylon ambalajlara sahip olması da diğer bir küflenme potansiyeli arttırıcı faktördür. Naylon poşet içerisinde her türlü hamur işi, nemli yapısı nedeniyle hızlıca küflenmeye başlamaktadır. Oksijen emiciler tüm bu olumsuz koşulları bertaraf etmeye yarayan doğal ve etkili bir ambalajlama çözümüdür.
 
 
 
Küflü Yufka Tüketilebilir mi?

Her küf oluşumunda olmasa da küfler genellikle mikotoksin adı verilen bir tür küf zehiri üretebilmektedir. Vücuda giriş yapan bu toksin madde bağışıklık sistemine zarar vermekte ve istenmeyen sağlık sorunlarının gelişimini tetiklemektedir. Ağır vak’alarda karında şişlik, ödem, ağrı, bulantı vb. rahatsızlıklar baş gösterir.

Küfler sadece görünen kısımlarda oluşmaz. Gözle seçilemeyen alanlarda da üremeye başlamış olabilir. Bu nedenle yufka gibi yapısı katı olmayan, iç kısımlarına küf geçişi zor olmayan besin maddelerinde küflenme görüldüğünde tüketilmemelidir.

 
 
Yufkanın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yufkanın bozuk olduğunu veya bozulmaya başladığını anlamak oldukça kolaydır. Çünkü ürünün bozulmaya başladığını kokusu, görünümü gibi rahat ayırt edilebilen özellikleri ele vermektedir.

Taze yufka oldukça rahat bir şekilde birbirinden ayrılabilir. Bozulmak üzere olan yufka ise birbirine yapışmaya başlamıştır.
Yufkanın tazeliğini koruması için oksijen dolayısıyla hava ile temasının kesilmesi gerekir. Ambalajı hava alan, yırtık veya delinmiş olan, açıkta bırakılan her yufka çabucak bozulacaktır.
 
Yapışma eğiliminin ardından ağır koku veren yufka bozulmaya başlamış demektir. Hissedilen koku ekşimsi ve çok ağır duyulan maya kokusuna benzerdir.
 
Taze yufkanın görünümü açık renktedir. Bozulmaya başlayan yufkada ise kararma görülür. Rengi daha koyudur.
 
Gözenek gözenek yeşillenmeye başlayan yufkada küf oluşumu başlamıştır. Bu durumda tazeliğini yitirmiş bozulma evresine geçilmiş demektir.
 
Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)