Çiğ süt, süt ve süt ürünleri üretim tesislerine
götürüldükten sonra burada sterilize süt, krema, tereyağı, yoğurt, kefir,
ayran, çeşitli peynirler, süt tozu ve peynir suyu tozu üretiminde
kullanılır.
Bu yazımızda çiğ sütün fabrikaya kabulü ve sütü temizleme işlemlerinde kullanılan makinalardan bahsedeceğiz.
Süt ve süt ürünleri de dahil olmak üzere tüm gıdaların gıda
kaynaklı hastalıklara neden olma potasiyeli vardır. Süt üretiminde kullanılan
hayvanlar insanlarda hastalık yapabilecek mikropları (patojen) taşıyabilir.
Sütün içinde de yaşamını sürdüren bu patojenler insanların gıda kaynaklı
hastalıklara yakalanma riskini artırır. Dolayısıyla süt ve süt ürünleri
üretiminde bu patojenlere karşı alınan önlemler gıda güvenliğini artırdığı gibi
süt ve süt ürünleri üretiminde çalışanların sağlığını da korumaktadır.
Fabrikaya gelen süt miktarı ya tartılarak kg cinsinden ya da
hacim ölçümü yapan sayaçlar yardımıyla lt cinsinden belirlenmektedir. Süt
ağırlığının belirlenmesinde süt alım terazisi veya kantar kullanılmaktadır.
Eğer süt işletmeye tankerlerle getirilmişse tartım işlemi
büyük kantarlarda yapılmaktadır. Bu tip kantarlar işletme binasının içinde ayrı
bir bölmeye ya da bina dışındaki bir kulübeye yerleştirilmektedir. Burada
bulunan görevli kantarı çalıştırdıktan sonra aracı hem doluyken hem de süt
boşaldıktan sonra tartılmaktadır. Aradaki fark süt miktarı olarak
kaydedilmektedir.
Diğer bir yöntem ise ölçüm (tartım) tankı sistemidir. Bu
sistemde, ölçüm tankı ayaklarının altına, ölçüm sonucunu gösteren ve kumanda
panosuna elektriksel sinyal gönderen hassas uyarıcılar yerleştirilmiştir.
Uyarıcıların sinyalleri, tanka dolmakta olan sütün ağırlığı ile orantılı olarak
artmakta ve süt alımı tamamlanınca ya da tank dolunca, kumanda panosundan süt
miktarı belirlenmektedir.
Çiğ Sütün Depolanması
İşletmeye alınan çiğ süt, büyük hacimli dikey tanklarda
(silolarda) depolanmaktadır. Bu tankların hacimleri yaklaşık 25.000 – 200.000
litre arasında değişmektedir. Küçük silo tankları genellikle işletmenin içine
büyük olanlar ise dışına yerleştirilmektedir. Dışarı yerleştirilen silo
tankları çift cidarlı olup arada izolasyon katmanı içermektedir. Ayrıca bu
tankların bir de karıştırma sistemi bulunmaktadır. Ancak karıştırma işleminin
son derece dikkatli ve özenli yapılması, kuvvetli karıştırmadan kaçınılması
gerekmektedir. Çünkü kuvvetli karıştırma, süte hava girmesine ve yağ
globüllerini çevreleyen membranın zarar görmesine neden olmaktadır. Bu da sütte
hoşa gitmeyen ransit tadın oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden silo tanklarında
pervaneli karıştırıcılar kullanılmaktadır.
İşletmede Sütün
Temizlenmesi
Filtre ile Temizleme
Küçük işletmelere güğümle gelen sütler, süt alım terazisine
boşaltılırken terazi üzerine yerleştirişmiş bez filtreler (tülbent gibi) veya
tel süzgeçler aracılığıyla süzülmektedir.
Orta ve büyük ölçekli işletmelerde yaygın olarak kullanılan
bir yöntem ise kaba süzme işlemine alternatif olarak süt kabulü sırasında
tartım terazisinin tankına metal süzgeçler konulması ve plakalı soğutucu
girişlerine metal hat filtrelerinin monte edilmesidir. Bu filtreler paslanmaz
çelikten yapılmıştır ve bunların sık sık temizlenip dezenfekte edilmeleri
gerekmektedir.
Merkezkaç Kuvveti ile
Temizleme (Klarifikasyon)
Kaba temizlemeyle uzaklaştırılamayan somatik hücreler, kan
pıhtıcıkları, lökositler, bazı mikroorganizmalar, bakterilerce zengin protein
topakçıkları ve diğer kirlilik etmenleri klarifikasyon işlemi ile etkin bir
şekilde arındırılmaktadır. Süt miktarının artmasıyla sütün kaba
partiküllerinden arındırılması işleminin mekanizasyonu işlem kolaylığı
sağlaması bakımından önerilmektedir. Bu amaçla klarifikatör olarak adlandırılan
mekanik seperatörlerden yararlanılmaktadır.
Temizleme seperatöründe biriken seperatör çamurunun yaklaşık
1/3’ü kuru maddeden oluşmaktadır. Seperatör çamuru içinde yabancı maddeler,
epitel hücreler, akyuvarlar, alyuvarlar ve az miktarda protein topakçıkları
bulunmaktadır. Ayrıca mikroorganizma yükü de oldukça fazladır.
Homojenizasyon
Homojenizasyon amacıyla kullanılan aletlere homojenizatör
denilmektedir. Süt fabrikalarında genellikle yüksek basınçlı
homojenizatörlerden yararlanılmaktadır.
Sütün Havasının
Alınması (Deaerasyon)
Sütte bulunan bu havanın meydana getirdiği olumsuzlukları
önlemek için havanın uzaklaştırılması gerekmektedir. Havanın uzaklaştırılması
işlemine “deaerasyon” denilmektedir. Bu amaçla “deaeratör” denilen aletler
kullanılmaktadır.
Sütün Kokusunun
Alınması (Deodorizasyon)
Süt, çevredeki yabancı kokuları çok kolay absorbe etme
özelliğine sahiptir. Ahır kokusu ya da hayvanların kötü kaliteli yemlerle
beslenmesi sütün tat ve kokusunu bozmaktadır. Ayrıca çiğ sütte meydana gelen
enzimatik faaliyetler de çeşitli kokulara neden olabilmektedir. Bu yabancı tat
ve koku bileşenleri süt yağı aracılığıyla doğrudan kremaya taşınmaktadır.
Kaynak: "Süte Uygulanan Ön İşlemler", https://megep.meb.gov.tr