Et sektöründe ihtiyaca göre değişen çeşitli makineler
kullanılmaktadır. Bu yazıda kullanılan makine çeşitlerinden ve bu makineleri
güvenli bir şekilde nasıl kullanılacağından bahsedeceğiz. Konunun devamı olan
kullanılan alet ekipman özellikleri ve temizlikleri ile kısmı
Et ve Et Ürünleri Satan İşletmeler için Hijyen Kılavuzu (1. Bölüm) isimli yazımızda
okuyabilirsiniz.
(Yazıyı okumak için lütfen tıklayınız.)
Üretim alanınızda hijyeni sağlamak ve korumak için alan
girişlerinize ve çıkışlarınıza HyPass
koyabilir, mikroorganizmaların ayakla taşınmasını önleyebilirsiniz. Personel,
alet ekipman ve tüm yüzeylerden Hytech
Slide ile mikroorganizmaları tespit edebilir, hijyen kontrollerinizi
gerçekleştirebilirsiniz.
ŞERİT ET DOĞRAMA
MAKİNELERİ
Et endüstrisinde kullanılan şerit testereler eti istenilen
boyutlara bölmek için kullanılır. Makinenin hareketli kasnağı sayesinde sürekli
dönen bıçağın ön tarafına bakan keskin kenarına etin bastırılması sonucu et
istenilen yerinden kesilmiş olur. Bu makinelerin kullanımı sırasında hareketli
bıçak ile çalışanın ellerinin yakınlığından dolayı derin kesikler ve
amputasyonlar sık yaşanan kazalardandır. Çalışanın ellerinin hareketli bıçağa
en çok kesme ve kesilen parçayı kaldırma sırasında yaklaşır.
Şerit et doğrama makinelerinin bulunduğu işyerlerinde
alınması gereken ilk güvenlik önlemi başka bir makine ile yapılabilecek işlerin
şerit et doğrama makinesiyle yapılmamasıdır. Yapılacak işin uygulanmasında en
kullanışlı makinenin şerit et doğrama makineleri olduğu durumlarda aşağıdaki
güvenlik önlemlerini göz önünde bulundurmak çalışanın zarar görme riskini
azaltacaktır.
Kullanılan makinenin gücünün yapılan işe uygun olduğundan
emin olunmalıdır. Makinenin gücü ve bıçakların dönüş hızı operatörün kesilecek
parçayı bıçaklara doğru bastırmasına gerek kalmayacak seviyelerde olmalıdır.
Makine tezgahı, kesilecek parçayı destekleyecek büyüklükte olmalıdır.
Büyük parçaların kesimi için tasarlanmış makinelerde
kesinlikle küçük parçalar kesilmemeli ve eller bıçağın yakınına yaklaşmamalıdır.
Bıçağın, yalnızca kesme sırasında kullanılacak bölümü açıkta
olmalıdır. Kesme işi için kullanılmayan bölümler koruyucu içinde olmalıdır.
Makinenin tehlikeli kısımlarına ulaşım kısıtlanmalıdır. Bu
bölümlerin koruyucuları açıldığında makinenin çalışması durmalı ve tekrar
kapatılmadan makine çalışmaya başlamamalıdır.
Şerit et doğrama makinelerinin çevre düzenlemesi ve
kesilecek parçalar işin yapılmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmelidir.
Tezgahın yüksekliği çalışanın bel ağrısı çekmesini engelleyecek şekilde
çalışanın boyuna uygun olarak ayarlanmalıdır.
Makine operatörü kendisine uygun olan hızda çalışmalıdır.
Tecrübeli operatörler zamanla çalışma hızlarını olması gerekenden fazla
artırabilirler. Bu nedenle operatörlerin makineyi kullanma hızları takip
edilmeli ve güvensiz hızda çalışmalara müdahale edilmelidir.
Makinenin bulunduğu alan diğer çalışanların operatöre
çarpmasını ve makineye yaklaşmalarını engelleyecek şekilde kontrol altında
tutulmalıdır. Ayrıca zeminin kaygan olmaması ve takılıp düşmeye neden
olabilecek malzemelerin ortmada bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Makinede çalışma yapılması sırasında bıçaklara takılabilecek
eldiven, bileklik, kolye gibi malzemeler kullanılmamalıdır. İş kıyafetinin el
bilekleri lastikli olmalıdır.
Bıçak değişimi veya taşınması yapılırken ellerin
kesilmesinin önlenmesi için kesiğe dayanıklı eldivenler kullanılmalıdır.
Küçük parçaların kesilmesi işlemi gibi elin bıçağa
yaklaşmasını gerektiren durumlarda itme çubuğu kullanılmalıdır.
SALAMURA ENJEKTÖRLERİ
Salamura enjektörleri, eti tütsülemek için salamurayı etin
içine eşit şekilde enjekte etmek için kullanılır. Et, enjeksiyon işleminin
yapılacağı alana bantlı konveyörlerle taşınır. Depolama tankında bulunan
salamura makinenin ucundaki iğnelere pompalanır ve pnömatik veya hidrolik
sistemlerle hareketi sağlanan iğne etin içine salamurayı enjekte eder. Bu
makinenin kullanımı sırasında iğnelerin bulunduğu bölüm, bant konveyörün açıkta
bulunan sıkıştırma bölümleri çalışan için tehlike oluşturur. Salamura enjektörleri
kullanılırken aşağıdaki güvenlik önlemleri alınmalıdır.
İğnelerin bulunduğu bölüm ve konveyörün iğnelerin bulunduğu
alana giriş ve çıkış yaptığı bölümler koruyucular ile kapatılmalıdır.
Hareketli iğne bölümünün yan taraflarını kapatan koruyucular
kolaylıkla çıkarılamayacak şekilde dizayn edilmelidir.
Makinenin besleme kısmının olduğu tarafta bulunan acil
durdurma butonunun yanı sıra enjekte olan etin çıkışının olduğu tarafta da bir
acil durdurma butonu bulunmalıdır. Acil durdurma butonları yalnızca elektrikle
çalışan kısımları değil, hidrolik ve pnömatik çalışan kısımları da
durdurabilmelidir.
Özellikle makinenin temizliği sırasında operatörün güvenliği
için, makinede bir topraklama kaçağı devre kesicisi bulunmalıdır.
Bant konveyörün sıkışmaya neden olabilecek baş ve kuyruk
bölümü öncelikli olmak üzere, tüm bölümleri uygun koruyucularla kapatılmalıdır.
DONUK ET PARÇALAMA
MAKİNELERİ
Donuk et parçalama makineleri donmuş kemiksiz et
kalıplarının parçalanması işleminde kullanılır. Hidrolik sistemli giyotin bıçaklar
veya dönen kesici bıçaklar eti 50 mm kalınlığında parçalara böler ve eti
kıyılması üzere hazırlar. Kesilecek ürün makineye elle yüklenir ve eğimli
besleme tünelinden yerçekimi yardımıyla bıçağa doğru ilerler. Kesilen et parçaları üzeri menteşeli
bir kapak ile kapatılarak çıkan ürünün korunmasını sağlayan kabın içine düşer.
Kesilecek parçaların büyüklüğü ve şekline göre makinede ayarlamalar
yapılabilmektedir. Hareketli bıçağa temas riski çalışanlar için bir tehlike
oluşturur. Bu makine kullanılırken aşağıdaki güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Bıçağın koruyucuları operatörün ve makinenin yanında bulunan
kimsenin bıçaklara temas etmeyeceği şekilde düzenlenmelidir.
Besleme bölümünde bulunan güvenlik cihazları ancak
operatörün zemin seviyesinde bulunduğu durumda onun güvenliğini sağlayabilir.
Bu yüzden operatörün yükseltici platformlar kullanmadığından emin olunmalıdır.
Çıkış kapağı, bir arıza durumunda makinenin güvenli
kullanımının devam edebileceği bir kilit sistemi ile donatılmış olmalıdır.
Devre dışı bırakılması durumunda çalışanın güvenliğini
tehlikeye atan, konveyör, toplama kabı gibi, tüm aparatların yerinde
olmadıkları durumda makinenin çalışmasını engelleyecek bir kilit sistemlerinin
olması gerekir.
HAŞLAMA KAZANLARI
Haşlama kazanları kapalı haznelerin içinde etin veya et
ürünlerinin pişirildiği veya tütsülendiği ekipmanlardır. Haznenin kapıları önde
ya da arkada bulunabilir. Pişirme işlemi için gerekli olan ısı; buhar, elektrik
ve benzinden sağlanabilir. Tütsüleme işleminin yapıldığı kazanlarda, ahşap
üzerindeki sürtünme çarkı ile ısı üretilmektedir. Ocağın büyüklüğüne göre,
pişirilecek ürünler raflarda tek bir tepsiyle veya çoklu tepsilerle
taşınabilir. Ocağın sıcaklığı, dumanı ve pişirme işleminin süresi bireysel
kontrollerle gözlemlenebildiği gibi otomasyonla da kontrol altında tutulabilir.
Bu ekipmanla yapılan çalışmalarda çalışanlar sıcak malzemelere temas sonucu
yaralanma, kazan temizliği sırasında kullanılan kimyasallardan kaynaklanacak
rahatsızlıklara yakalanma gibi tehlikelerle karşı karşıyadır. Haşlama
kazanlarında güvenli çalışabilmek için aşağıdaki önlemler alınmalıdır.
Yapılmasında sakınca olmayan durumlarda, haznenin içindeki
ürünleri almadan önce hazne soğuk su ile yıkanarak soğutulmalıdır. Bunun
yapılamadığı durumlarda sıcağa karşı dayanıklı eldiven gibi kişisel koruyucu
donanımlar kullanılmalıdır.
Fazla suyun zeminde birikmesinin önlenebilmesi için çevrede
gider bulundurulmalıdır.
Pişirme haznelerinin kapıları, haznenin içinde yüksek
sıcaklıklarda ürün bulunduğunda açılmamalıdır. Kapılarda, açıkken pişirme
başlamayacak şekilde kilit sistemi bulunmalıdır.
Hazne kapılarının contaları belirli aralıklarla kontrol
edilmeli ve iyi durumda kalacak şekilde bakımları yapılmalıdır.
Ocağın yakınlarında yanıcı malzemeler biriktirilmemelidir.
Çevrede biriken küller temizlenmelidir.
Olası bir yangın durumunda kullanılmak üzere yangın uyarı
sistemleri ve yangın söndürücüler işyerinde bulundurulmalıdır.
KÖFTE HAMBURGER
MAKİNELERİ
Köfte hamburger makineleri kıyılmış eti porsiyonlar halinde
basmaya yarar. Kalıplar boş olarak durdukları yerden doldurulacakları
malzemenin bulunduğu alana hareket eder ve dolum işlemi gerçekleşir. Daha sonra
sıkıştırılan kıyma kalıptan çıkarılır. Bu makineler kalıbın hareket sistemine
göre isimledirilir. Kalıbın gidip gelme hareketi yaptığı makinelere pistonlu
makineler ve kalıpların dönme hareketi yaptığı makinelere rotatif (döner)
makineler denir. Makinenin hareketli kısımlarına temas edilmesi durumunda
çalışan zarar görebileceği için bu makinelerde yapılan çalışmalarda aşağıdaki
önlemler alınmalıdır.
Makine çalışırken kazıyıcılara, küreklere veya besleme
cihazına ve besleme haznesine erişim önlenmelidir. Bu bölgelerde uygun hazne
koruyucular kullanılmalıdır. Makine, koruyucuların devre dışı olduğu durumlarda
makinenin çalışmasını engelleyecek kilit sistemleri ile donatılmalıdır.
Eğer yem makinesi besleme tepsisi ile donatılmış ise kıyma
makinelerinde bulunanlara benzeyen bir kısıtlayıcı plaka besleme cihazına
erişimi engellemek için besleme bölümüne monte edilmelidir.
Makinenin sıkıştırma bölümleri ve hareketli aksamına temas
edilebilecek bölgelere makine koruyucuları sabitlenmiş veya hareketli olarak
takılmalıdır.
Devre dışı bırakılması durumunda çalışanın güvenliğini
tehlikeye atan bölümlerin koruyucularının bir kilit sistemlerinin olması
gerekir.Koruyucuların kapalı olmadığı durumlarda makine çalışmamalıdır.
KIYMA MAKİNELERİ
Kıyma makineleri küçük, orta ve öğütücüler diye adlandırılan
farklı boyutlarda olabilir. Küçük makineler genellikle kasaplarda, marketlerde
kullanılırken; öğütücüler et üretim tesislerinde yoğun olarak kullanılır. Kıyma
makineleri, etin küçük parçalara ayrılması yani kıyılması işlemini yapar. İnce
helezonik yapılı alandan arkadan bir kuvvetle ilerletilen et, bir dizi bıçak ve
kesicinin bulunduğu yoldan giderek kıyılmış olur. Kullanılan bıçaklar ve
helezonik yolların büyüklükleri değiştirilerek farklı büyüklük seviyelerinde
kıyma yapılabilir. Bu makinede çalışılırken, etin helezonik alana itilmesi
sırasında çalışanın eli kesici kısımlara temas edebilir. Makinenin kesici
kısımlar temizlik sırasında çalışanın ellerinin kesilmesine neden olabilir. Bu
tip kazaların engellenebilmesi için aşağıdaki güvenlik önlemlerine uyulmalıdır.
Taşıma kovaları kendiliğinden kapanan kelepçeler
kullanılarak taşınmalıdır.
Operatörün makinenin içini görmesi gereken durumlarda
makineye yaklaşmasının engellenebilmesi için, görüş aynalar kullanılarak
sağlanmalıdır.
Etin makineye girişinin yapıldığı besleme bölümünde elin
bıçaklara temasını engellemek için itme çubukları kullanılmalıdır. Çubuk
çalışanın tehlikeli bölgeye yaklaşmasını engelleyecek uzunlukta olmalıdır.
Kaynak: https://www.isguvenligi.net/