Gıdaların Kullanım Ömürleri

4383 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Gıdaların Kullanım Ömürleri

Çiğ kümes hayvanları

Kümes hayvanları satın alındıktan sonra bir günden iki güne kadar buzdolabında saklanabilir. Eğer pişirilmiş ve paketi açılmamışsa, 3-4 gün kadar dayanacaktır. Tavuğu buzlukta dokuz ay saklayabilirsiniz. Pişirdikten sonra da buzdolabında 3-4 gün dayanabiliyor.

İşlenmemiş dana ve kuzu eti


Ürün satın alımdan sonra üç günden beş güne kadar iyi durumda kalacaktır. Sığır eti buzlukta altı aydan 12 aya kadar en iyi kalitede durabiliyor.
 
 

Yumurta

Yumurtalar oldukça tartışmalı. Üzerinde satış tarihi varsa, satın aldıktan sonra üç haftadan beş haftaya kadar saklayabilirsiniz. Bir yıla kadar donmuş halde tutabilirsiniz.

Kuruyemiş

Paketlenmiş kuruyemişler kilerde 12 aya kadar durabiliyor.

Çikolata

Genel bir kural olarak, çikolatayı dolaba koymak raf ömrünü en az yüzde 25, dondurmak ise yüzde 50 veya daha fazla uzatabilir. Kutulu çikolatayı uzun ömürlü plastik dondurma torbasına koyun, sıkıca bağlayın ve bir yıla kadar dolapta saklayın veya en iyi kalitede 18 aya kadar dondurun. Donmuş çikolataları buzdolabında çözdürün.

Süt

Eğer dolaba konursa süt paket üzerindeki satış tarihinden sonra bir hafta kadar içilebilir. Sütü dondurarak ömrünü yaklaşık üç aya kadar uzatabilirsiniz. Ekşi koku, kirli beyaz veya hafif sarımsı renk ve kalın veya kümelenmiş bir yapı sütün dökme zamanının geldiğini gösteriyor.

Marul

Marul dolapta yaklaşık bir hafta dayanır. En iyi tazelik için, yemeden önce marulu yıkamalısınız. Sebzeler rengi solmadıkça ya da yumuşamadıkça yenilebilirler.

Yoğurt

Satış tarihinden itibaren yedi ila 10 güne kadar saklayabilirsiniz. Eğer yoğurdu dondurursanız, bir aydan iki aya kadar dayanır. Yoğurt en iyi tadı açıldıktan sonra beş ile yedi gün arasında verir. Yoğurdun bozulduğunu anlamak için sağduyunuzu kullanın. Yüksek akıcılıkta sulu kıvam, kümelenmiş bir yapı ve ekşi bir koku varsa yemeyin.

Taze, çiğ somon

Somon satın alma tarihinden itibaren bir günden iki güne kadar dayanır. Yine de eğer onu dondurursanız en iyi tatta ek olarak iki aydan üç aya kadar saklayabilirsiniz.

Ketçap

Kilerde bırakılmış, açılmamış ketçap yaklaşık bir sene dayanır. Bir kez açıldığı zaman kilerde yaklaşık bir ay ve dolapta altı ay dayanır.

Kurabiye ve kekler


Ambalajı açılmamış kurabiyeler aylarca saklanabilir.

Makarna

Makarna tarzı yiyecekler kilerde 3 yıla kadar dayanabiliyor.

Şarap

Genelde soğuk kırmızı şarap sevilmese de, açılmış kırmızı şarabı dolapta saklamak tazeliğini sürdürmesine yardımcı olur. (Açtıktan sonra ek olarak üç günden dört güne kadar dayanır).

Açılmış kırmızı şarabı dondurucuda saklayın ve dört aydan altı aya kadar kalsın! Açılmış beyaz şarap da o uzun dayanır. Açılmamış kırmızı ve beyaz şarap üç yıl ve daha uzun süre dayanır. İyi şaraplar 100 yıla kadar dayanabilir.

Konserveler

Konserve yiyecekler soğuk bir yerde saklandıklarında, 5 yıl sonra hala yenilebilir durumda kalır.

Bal

İyi haber: Kilerde duran bal sonsuza kadar dayanacaktır.
 
 
Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)
 
Hijyen kontrolünde elinizi güçlendiren ürünümüz Hytech Slide'a yakından bakınız.
 
Hytech Slide alet, ekipman, personel gibi tüm yüzeylerden (katı/sıvı) mikrobiyolojik analiz yapmanızı sağlayan bir üründür.
 
Hytech Slide hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
Hijyen analizlerinizde Hazır besiyerlerimizi güvenle kullanabilirsiniz.
 
Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.