Kapınızın Önü Kalenizin Kapısıdır

2467 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Kapınızın Önü Kalenizin Kapısıdır

Bu Korona günlerinde hiç unutmamamız gereken bir konuyu tekrardan hatırladık : Hijyen
 
Ancak hazırlıksız yakalandığımız dünya çapında etkisini gösteren bu pandemi de , uzmanlar dışarı çıkmayın, sosyal mesafeyi koruyun uyarıları ile bulunduğumuz ortamları dışarının tüm zararlı etkilerinden koruduğumuz kaleler gibi göstermektedir. Evimiz, ofisimiz, işyerimiz, fabrikamız bizim dışarının tüm mikrobiyal risklerinden korumamız gereken yerlerdir. Kapınızın önü kalenizin kapısıdır. Ve buradan içeri asla insana düşman mikroorganizmalar girmemelidir. 
 
 

 
Ayakkabılarımız ile her gün onlarca farklı yerlere girip çıkıyoruz, geçdiğimiz yerlerde insan tükrük ve atıkları, hayvan dışkıları ve bunlara bağlı bir çok zararlı mikroorganizmayı yaşam alanlarımıza kadar taşıyoruz. Bu mikroorganizmalardan bazıları korona gibi virüsler,   tifo, tetanoz, şarbon, kene ile bulaşan Kırım- Kongo kanamalı ateşi, brusella, dizanteri, kolera, amip, menenjit, beyin iltihabı, kancalı ya da yuvarlak barsak kurtları, şerit (tenya), kıl kurdu, ishal, alerji, zehirlenme, bağırsak parazitleri ve hepatit A gibi pek çok hastalık ya da mikrop bulaşabilir.
 
 

Ayakkabımızı dışarıda çıkarmak ile iş bitmiyor, kapımızın önü de güvenli olmalı çünkü ne demiştik kapınızın önü kalenizin kapısıdır. Hastalıkları ve pandemileri bu kapıyı sağlam tutarsak, ancak bu şekilde yaşam alanlarımızdan uzak tutabiliriz. Şimdi gelin kale kapımızın önüne öyle bir bariyer ve engel katalım ki, burada sağlığınıza düşman mikroorganizmalar ölsün ve etkisiz hale gelsin. Diatek olarak Hypass ürünümüzü de tüm bu zor şartları düşünerek özenle geliştirdik.
 
Hypass hem sanayi de , hem sosyal yaşam alanlarında hem de evlerinizde güvenle kullanabilirsiniz. Hypass kenarları ve üstü kapalıdır. Özel filtrelidir. Kir ve pislik tutar. Kullanılan dezenfektan maddeyi korur. Sağlam, ekonomik, kalitelidir. Kolay temizlenir, patentlidir. 
 
 
HyPass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Paspas), iki farklı dansitede ve yükseklikte, sadece sıvı emen ve katı partikülleri içine almayan özel sünger katman, bunu çevreleyen ve havuz yapısını oluşturan su geçirmez kumaş ve en dışta paspasın uzun ömürlü olmasını sağlayan monoblok yapıda kalın brandadan oluşmaktadır.
 
 
 
Klasik paspaslar gibi kullanılmaz. Diğer paspaslardan bu noktada farklıdır. Sadece üzerine basılır. Yüzeye uygulanan basınca orantılı hacimde köpüklü sıvı dezenfektan çıkar. Ayak tabanını temizler ve dezenfekte eder. Etkisi devamlı ve güçlü olur. Paspasın içindeki sert ve iki farklı dansitedeki özel sünger yapı hem ağır hem de hafif kiloda basınç uygulandığında, yüzeye basınca orantılı miktarda dezenfektan çıkmasını sağlamaktadır. Bu özel sünger katmanın yanlarını ve altını su geçirmez bir kumaş kaplar. İçinde dezenfektanı tutararak havuz yapısı oluşturan su geçirmez kumaşın yapısı, yüzeyinde mikroorganizmaların tutunup barınabileceği herhangi bir pürüzün olmaması ve tamamen düz olması, her dezenfektan değişiminde ölen yada ölmek üzere olan mikroorganizmaların paspasdan uzaklaştırılabilmesini sağlamaktadır. Diğer klasik paspaslarda ise mikroorganizmalar tutunup barınabilecek yüzeyleri rahatlıkla bulabildikleri için bir süre sonra dezenfektana direnç kazanabilme tehlikesi vardır.
 
Paspasın üzerindeki özel filtre sayesinde, ayak ile gelen kirlerin, kumaş havuz içerisindeki dezenfektana teması önlenir. Işık  geçirmeyen özelliği sayesinde, dezenfektanın kimyasal yapısı bozulmaz. Dezenfektan madde özellikle korunur; aktivitesi yok olmaz. Koku oluşumu söz konusu değildir. Buharlaşma yok denecek kadar azdır. Aktivite kaybı olmaz. Filtresi sayesinde paspasın üstü ve içi kolay temizlenir. Dezenfektan madde geçiş trafiğine göre uzun süreli kullanılır. Dezenfektan sarfiyati azdır. Kesin ayak hijyeni saglar. İşletmelerce test edilebilir. Kontrol edilebilir (Hijyen kitleri). Gerçek hijyen kontrolu sağlar. Emsalleri ile kıyaslanamayacak kadar üstün özelliklere sahiptir. İmalat, depo, ambalaj, sağlık sektöründe güvenle kullanılır. HACCP, GMP'ye uygundur. Türkiye'de Patent almış bir ürün olup gerçekleri yansıtır, teorik olarak da incelenmiş ve yararı onaylanmıştır. Patent Enstitüsü tarafından da uygun bulunmuştur.
 
Ölçüler
 
Standart ölçüler:
40cm*60cm
60cm*85cm
 
Farklı ihtiyaçları karşılamak üzere, istenilen ölçülerde özel üretim yapılabilmektedir.
 
 
 
Kullanılacak Dezenfektanlar
 
HyPass içeriğinde klorlu dezenfektanlar kullanılmamalıdır. Gıda sektöründe buharlaşma ile koku yayılır. Ürünlere ve personele bulaşır. Kloru elimine etmek zordur. Hypass için tavsiye edilen dezenfektanlar QAC bazlı dezenfektanlardır. Daha etkin dezenfeksiyon işlemleri için QAC+Gluteraldehit ihtiva eden dezenfektanlar tavsiye edilir. İşletmeler ilk tatbikatlarında % 10 QAC konsantasyonu uygulayabilirler. Daha sonra %5 Konsantrasyondaki dezenfektan etkinligi uygun olmaktadır.
 
 
 
HyPass Kullanım Talimatı 
 
1.Ayak hijyeni sağlanacak her bölgeye, alana giriş-çıkışa HyPass konur.
 
2.Belirtilen konsantrasyona (%5 veya %10) göre hazırlanan dezenfektandan  paspasın üzerine gezdirilerek dökülür. Dezenfektan iç kısımlara ulaşır ve paspas içerisine yayılır.
 
3.HyPass üzerine basıldığı zaman ayak tabanı ve etrafı köpüğümsü sıvı ile kaplanır. Bu köpüklü sıvı ile ayak hijyeni, dezenfektanın etkisi ile sağlanmaktadır.
 
4.Dezenfektanın geçiş trafiğine göre, her gün ya da maksimum 2-3 günde bir dezenfektan takviyesi yapılmalıdır.
 
5.HYPASS her hafta düzenli olarak temizlenmelidir. Giriş-çıkışların en az yoğunlukta yaşandığı günler tercih edilebilir.

6.Paspasın temizliği için; uygun bir yere HyPass dik olarak konur. İçinde kalan dezenfektan kenarından akıtılır. Su yardımı (üzerine dökerek veya hortumla su sıkarak) ile HyPass yıkanır. Temizleme işleminden sonra paspas ters çevrilerek, fazla suyun akması ve paspasın kuruması beklenir.
 
7. HyPass tekrar kullanım ve temizliğinde tüm aşamalar tekrarlanır. 1-2-3-4-5-6 maddelere uyulur.