Kırmızı Et Alerjisi

2187 kez okundu

2 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Kırmızı Et Alerjisi

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Güzin Özden, “Başta ABD olmak üzere pek çok ülkede kene ısırığı sonrası daha önce sorunsuz kırmızı et tüketebilen kişilerde kırmızı et alerjisi geliştiği saptandı” dedi ve alttaki açıklamayı yaptı.

Gün geçmiyor ki yeni bir alerji türü öğrenmeyelim. Kırmızı et alerjisi pek de alışılagelmiş alerji türlerine benzemiyor, kene ısırdıktan sonra ortaya çıkıyor ama diğer alerjiler gibi kaşıntı, karın ağrısı, kusma, ishal, nefes darlığı, bayılma gibi belirtilere yol açıyor. Tüm memeli hayvanların etinde alfa gal (galaktoz-α−1,3-galaktoz oligosakkaridi) isimli bir madde bulunur. Kene ısırığı sonrası kişide alfa gale karşı alerji gelişir ve o zamana kadar kişi sorunsuz bir şekilde memeli hayvanların etlerini tüketebildiği halde alerji geliştikten sonra kırmızı et yediğinde alerjik reaksiyonlar gösterir. Kene ısırığı olmadan da bazı hastalarda kırmızı et alerjisi gelişebilir.
 
 

Kırmızı et alerjisi; et tüketimin hemen sonrasında gelişen kaşıntı, deride kızarıklık, dudakta şişme, karın ağrısı ve ishal ile gelişen “erken tip” veya 4-6 saat sonra kaşıntı kızarıklık kabarma, halsizlik, kusma, karın ağrısı, ishal, nefes darlığı, bayılma ile gelişen “geç tip” reaksiyonlar olarak ikiye ayrılıyor. Eğer kırmızı et yedikten sonra şiddetli veya hafif fark etmeksizin bazı belirtiler ortaya çıkıyorsa mutlaka bir alerji uzmanına başvurmak ve kırmızı et alerjisi için tetkik yaptırmak gerekiyor.

Kaynak: aid.org.tr/