Sütün İşlenmesinde Soğuk Zincir

5079 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Sütün İşlenmesinde Soğuk Zincir

Soğuk zincir, geresinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerin tamamını ifade eder.
 
 
 
Sütün İşlenmesinde Soğuk Zincir ?
 
Süt, kendisinden üretilen birçok ürünün ham maddesidir. Bu nedenle, işlenmemiş çiğ sütün içerdiği başlangıç bakteri yükü oldukça önemlidir. Süt mikforlorası içerisinde pek çok bakteri yer almakta ve sütün kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Teknolojik açıdan, yüksek bakteri yoğunluğuna sahip sütlerin işlenmesi güçleşmekte, elde edilen ürünlerin kalitesi de düşmektedir.
 
 
 
Sütün orjin aldığı hayvanın sağlık durumundan, sütün ürüne dönüşünceye veya tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen her aşamasında birçok faktör sütün hijyenik kalitesini etkilemektedir.
 
Süte bakterilerin bulaşma kaynaklarının; sağım öncesi invazyon, sağım esnasında kontaminasyon ve sağım sonrası kontaminasyon olarak var sayılmaktadır. Eğer sütün sağımı aşamasında gerekli hijyen ve önem gösterilirse, sağımdan tüketim merkezine kadar soğuk zincir kırılmaksızın sürekli korunursa, çiğ sütün başlangıç itibari ile tatmin edici mikrobiyal yüke sahip olacaktır.
 
Mikroorganizmalar çok geniş bir ısı aralığında üreyip, gıdaların bozulmasına neden olur. Bu nedenle gıda ürünleri mutlaka belirli ısılarda muhafaza edilmelidir.
 
 
 
Temel gıda maddesi olan süt, bu sistem içerisinde sağlıklı, hijyenik bir şekilde sağılıp, +4 derecede muhafaza edilerek ısıl işleme tabi tutulmalıdır. Süt içerisinde yer alan bakterilerin gelişmesinde en önemli faktör sütün sıcaklık değerleridir. Farklı ısı değerlerinde yaşayabilen ve çoğalabilen mikroorganizmalar vardır. Mikroorganizmaların gelişimini durdurmak ise Soğuk zincir ekipmanları iler gerçekleştirilir. Soğuk Zincir’de kullanılan Soğutma Tankları ile amaçlanan bakterilerin yok edilmesi değil, gelişimini önlemektir. Çünkü -250°C de 10 saat yaşayabilen bakteriler mevcuttur. Ama bakteri gelişimini durdurmak Soğuk Zincir’de yer alan Sütün hijyen sağımı, Sütün ölçümü, Sütün taşınması ve Sütün soğutulmasını sağlayan ekipmanlar ile engellenebilmektedir.
 
Sütün soğutulmasının kullanıcıya sağladığı en önemli avantaj; sütün sağımında ve taşınması sırasında hızla ilerleyen mikroorganizma sayısını aynı seviyede tutarak, ısıl işlemine girmemiş sütün sağlıklı bir şekilde soğutulup depolanmasını amaçlamaktadır.
 
Sütün işlenmesi sorasında kullanılacak her teknolojinin besin değerini optimum seviyede koruyacak, ısıl işlem sonrasında tekrar mikroorganizma bulaşmasını engelleyecek ve yüksek verim sağlayacak sekilde tasarlanması gerekir.
 
Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)