İntolerans Nedir?

6407 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Gıda intoleransı, gıda alerjilerinden daha yaygındır ve bağışıklık sisteminden kaynaklanmaz. Belirtiler kendini alerjilerde olduğundan daha yavaş gösterir ve intoleransınız olan gıdayı tükettikten saatler sonra bile başlayabilir.

Gıda intoleransı, gıda alerjilerinden daha yaygındır ve bağışıklık sisteminden kaynaklanmaz. Belirtiler kendini alerjilerde olduğundan daha yavaş gösterir ve intoleransınız olan gıdayı tükettikten saatler sonra bile başlayabilir. Gıda intoleransı semptomları birkaç saat sürebilir ve hatta bu süre ertesi güne kadar ya da daha fazla uzayabilir. Bir ya da birkaç gıda türüne karşı intoleransınız olması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve kronik hastalıklarınızdan sorumlu olan gıdaları ya da maddeleri bulmak sizin için zor olabilir.
 
 

Gıda intoleransı olan kişiler, söz konusu olan gıdayı az miktarlarda tükettikleri zaman bunu tolere edebilirler, ama çok fazla ya da çok sık tükettikleri zamanlarda vücutları tepki vermeye başlar.

Gıda intoleransının semptomları değişkendir. Bu belirtiler genellikle sindirim sistemi ile ilgilidir ve şişkinlik, diyare (ishal), bulantı, kusma, huzursuz bağırsak sendromu olarak kendini gösterir. Bazı durumlarda gıda intoleransı varlığını deri döküntüsü, kaşıntı, yorgunluk, eklem ağrıları, göz altlarında koyu halkalar, geceleri terleme ve diğer kronik rahatsızlıklar şeklinde de belli edebilir.

Gıda intoleransının birkaç farklı sebebi vardır. Bunlar:
Enzim Bozuklukları

 
 
Vücudumuz, belirli gıdaların içerisinde bulunan doğal maddelerin çözmek ve sindirmek için enzimlere ihtiyaç duyar. Eğer bu enzimler vücutta bulunmuyorsa ya da az miktardaysa, tükettiği gıdayı tam olarak sindiremeyen vücutta gıda intoleransı belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Örneğin laktoz intoleransı olan bir kişide, laktozu (süt şekeri) küçük şeker parçalarına ayrıştırıp bağırsaklarda daha kolay sindirilmesini sağlayan laktaz enzimi bulunmaz ya da az miktarda bulunur. Laktoz, bağırsak duvarlarından geçerek sindirilmek için çok büyüktür ve bağırsaklarda dolaşan laktoz spazma, acıya, şişkinliğe veya diyareye yol açar. Ne tesadüftür ki, süt alerjisinde de aynı belirtiler ortaya çıkar; vücut süt proteinine karşı antikor üretir ve süt içtiğinizde vücutta immün reaksiyonu oluşur. Ancak her zaman bir uzman yardımı olmadan gıda intoleransı ve gıda alerjisini birbirinden ayırt etmeniz mümkün olmayabilir.

Pek çok gıdanın sindirilmesi için enzimlere ihtiyaç vardır ve enzim eksiklikleri gıda intoleransına neden olan önemli faktörlerden biridir.