Legionella Analizinde Kullanılan Metodlar

14043 kez okundu

13 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Legionella Analizinde Kullanılan Metodlar

Legionella; doğada çeşitli su kaynaklarında, içme ve kullanma sularında, havuz sularında, özellikle kapalı devre su ve buna bağlı klimatizasyon sistemlerinde bulunabilen, “lejiyoner hastalığı-atipik pnömoni”, “pontiac ateşi “ hastalıklarına yol açan, oksijenli ortamda yaşayan, gram negatif, çubuk şeklinde bakterilerdir.

Legionella'nın insanlara bulaşması, genellikle hava yolu ile gerçekleşir ve "Lejyoner Hastalığı" denilen, soğuk algınlığı ateş ve öksürükle başlayan, bazen göğüs ve karın ağrılarına, mide bulantısına, ishal ve hafıza bulanıklığına neden olan hastalık meydana gelir. Eğer hastalık doğru tedavi edilmezse, ölümcül olabilir.

Pontiac ateşi ise yüksek ateş, başağrısı, kuru öksürük ve kas ağrıları ile kendini gösterdiğinden çoğunlukla gribal vakalar ile karıştırılmaktadır.

Legionella bakterisinin sıklıkla rastlandığı kaynaklar, oteller, iş merkezleri, hastaneler, okullar, alışveriş merkezleri, marketler, üretim alanları gibi alanlar ve bu alanlarda bulunan havalandırma sistemleri, havuzlar, banyo ve duşlarda bulaşmaya sebep olacak enfekte su sistemler ve soğutma sularıdır.

Legionella bakterisinin analizinin yapılabilmesi için soğutma kuleleri, musluklat, duş başlıkları, havalandırma sistemlerinden su ve swab örnekleri alınır ve laboratuvara gönderilir. Analizi yapmak üzere yetkilendirilmiş laboratuvarda, gerekli mikrobiyolojik çalışma gerçekleştirilir. Sonuçlar ulusal ve uluslararası metodlara göre değerlendirilir.
 
 




KARŞILAŞTIRMASI YAPILAN METODLAR
 
Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi legionella türlerinin su örneklerinden izolasyonu prosedürü, Mart 2003

TS ISO 11731, Nisan 1999 Su Kalitesi-Legionella tespiti ve sayımı

APHA 21st ed.2005, Standard Methods for the examination of water and wastewater- Legionella

CCFRA Method 13.1:1995, Campden and Charleywood food and drink research association’s manuel of microbiological methods fort he food and drink industry- Legionella spp. in waters:cultural technigue 
 
 
“Legionella” Bakterinin kapalı devre su sistemlerinde çoğalmasını engellemek için:

-Sıcak su tankları 70 derecenin üzerinde tutulmalı,
-Soğuk su sistemlerinde su 20 derecenin altında olmalı,
-Su sistemlerinde, boru hatlarında kir ve kalıntılar düzenli olarak temizlenmeli,
-Kimyasal ilaçlamalar düzenli olarak yapılmalı, hipoklorit veya hipobromik asit gibi biositler doğru miktarlarda dozlanmalı ve düzenli olarak ölçümleri yapılmalıdır.

Düzenli ilaçlama ve temizlik hem mikrobiyolojik, hem de organik kirlilik açısından önemlidir. Mikrobiyolojik yük az da olsa, organik kirliliğin fazla olması, Legionella bakterisinin suda hayatını devam ettirmesine ve yüksek klor konsantrasyonlarına dirençli hale gelmesine olanak verir.
 
Mikrobiyolojik analizlerinizde kullanmak için  Hypet Aqua hazır besiyelerini  kullanabilirsiniz.