Balıkçılık Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kriterler

15169 kez okundu

12 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Balıkçılık Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kriterler

 
Aralık 2011 itibariyle değişmiş olan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ni paylaşmaya devam ediyoruz.
 
Tebliği geniş kapsamlı incelemek için  Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün www.gkgm.gov.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.



 

Gıda

Mikroorganizmalar/ toksinler/ metabolitler

Numune alma planı (1)

Limitler (2)

Referans metot (3)

 

 

n

c

m

M

 

1.4. Balıkçılık ürünleri, canlı çift kabuklu yumuşakçalar, canlı deniz kestaneleri, canlı gömlekliler ve canlı deniz karından bacaklıları

 

 

 

 

 

 

1.4.1. Canlı çift kabuklu yumuşakçalar, canlı deniz kestaneleri, canlı gömlekliler ve canlı deniz karından bacaklıları

E. coli (4) (kabuklar arası sıvıda ve ette)

1 (5)

0

<3

ISO 16649-3

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

1.4.2. Balıkçılık ürünleri

 

 

 

 

 

 

1.4.2.1. Taze soğutulmuş balıklar

Histamin (6)

9

2

100 mg/kg

200

mg/kg

HPLC

1.4.2.2. Dondurulmuş balıklar

Histamin (6)

9

2

100

mg/kg

200

mg/kg

HPLC

1.4.2.3. İşlenmiş

çift kabuklu yumuşakçalar (kara midye, kıllı midye, akivades, kidonya, istiridye, kum midyesi vb.), kabuklular (kerevit, karides, ıstakoz, yengeç vb.), karından bacaklılar (deniz salyangozu vb.), kafadan bacaklılar (ahtapot, mürekkep balığı, kalamar vb.), balıklar

Histamin (6)

9

2

200

mg/kg

400

mg/kg

HPLC

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

L. monocytogenes

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 11290-1

1.4.2.4. Konserve balıkçılık ürünleri

Histamin (6)

9

2

200

mg/kg

400

mg/kg

HPLC

1.4.2.5. Balık yumurtasından elde edilmiş havyar ve havyar benzeri ürünler

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

L. monocytogenes

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 11290-1

 
Yapacağınız tüm mikrobiyolojik analizler için DiaTek tarafından satılan Hazır besiyerleri ve Toz besiyerlerini tercih edebilirsiniz.