Aralık 2011 itibariyle değişmiş olan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ni paylaşmaya devam ediyoruz.
Tebliği geniş kapsamlı incelemek için Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün www.gkgm.gov.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Gıda
|
Mikroorganizmalar/
toksinler/ metabolitler
|
Numune
alma planı (1)
|
Limitler (2)
|
Referans
metot (3)
|
|
|
n
|
c
|
m
|
M
|
|
1.4. Balıkçılık
ürünleri, canlı çift kabuklu yumuşakçalar, canlı deniz kestaneleri, canlı
gömlekliler ve canlı deniz karından bacaklıları
|
|
|
|
|
|
|
1.4.1.
Canlı çift kabuklu yumuşakçalar, canlı deniz kestaneleri, canlı gömlekliler
ve canlı deniz karından bacaklıları
|
E. coli (4) (kabuklar arası sıvıda ve ette)
|
1 (5)
|
0
|
<3
|
ISO 16649-3
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
1.4.2.
Balıkçılık ürünleri
|
|
|
|
|
|
|
1.4.2.1.
Taze soğutulmuş balıklar
|
Histamin (6)
|
9
|
2
|
100 mg/kg
|
200
mg/kg
|
HPLC
|
1.4.2.2.
Dondurulmuş balıklar
|
Histamin (6)
|
9
|
2
|
100
mg/kg
|
200
mg/kg
|
HPLC
|
1.4.2.3.
İşlenmiş
çift
kabuklu yumuşakçalar (kara midye, kıllı midye, akivades, kidonya, istiridye,
kum midyesi vb.), kabuklular (kerevit,
karides, ıstakoz, yengeç vb.),
karından bacaklılar (deniz salyangozu vb.), kafadan bacaklılar (ahtapot,
mürekkep balığı, kalamar vb.), balıklar
|
Histamin (6)
|
9
|
2
|
200
mg/kg
|
400
mg/kg
|
HPLC
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
L.
monocytogenes
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 11290-1
|
1.4.2.4.
Konserve balıkçılık ürünleri
|
Histamin (6)
|
9
|
2
|
200
mg/kg
|
400
mg/kg
|
HPLC
|
1.4.2.5.
Balık yumurtasından elde edilmiş havyar
ve havyar benzeri ürünler
|
Salmonella
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 6579
|
L.
monocytogenes
|
5
|
0
|
0/25 g-mL
|
EN/ISO 11290-1
|
Yapacağınız tüm mikrobiyolojik analizler için DiaTek tarafından satılan Hazır besiyerleri ve Toz besiyerlerini tercih edebilirsiniz.