Fast Food Sektörü

14750 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Fast Food Sektörü

Türkçe'ye ayak üstü yemek veya hızlı yemek olarak çevrilebilen fast-food terimi dilimize ingilizce'den aynen geçerek yaygın olarak kullanılır hale gelmiştir. Günümüzde, gelişen teknoloji ve sosyo ekonomik koşullar, çalışma yaşamında zamana karşı yarışır hale gelinmesi, dışarıda yemek yeme alışkanlığının yaygınlaşması sektörün tüm dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişme göstermesine neden olmuştur.
 
Fast food'un tüm dünyada gıda sektörü içinde en hızlı gelişen sektörlerden biri olmasının nedeni olarak, kolay, pratik, hızlı, uygun fiyatı ve doyurucu olması gösterilmektedir. Alışılagelmiş restoranlardan farklı olarak müşterilerin, siparişlerini çok kısa bir sürede alarak yemek yedikleri ve standart mönülerin sunulduğu restoranlardır. Fast-food restoranların büyük çoğunluğunda self-servis olarak hizmet alındığı gibi hizmetin servis görevlilerince sunulduğu restoranlar da mevcuttur. Bu tür restoranlarda, devir hızı yüksek olan hamburger, pizza, lahmacun vb. gıdalar tüketime sunulmaktadır.
 
 
 
Ülkemizde şu anda sektörde faaliyet gösteren firmalar batı tarzı yiyecek sunanlar ve geleneksel damak tadında yiyecek sunanlar bir başka deyişle yerli ve yabancı olarak ikiye ayrılmaktadırlar:
 
Batı tarzı yiyecekler grubunda; hamburger, pizza, soğuk sandviçler, kızarmış tavuk, kızarmış patates, sosisli sandviç, unlu mamuller (donat, apple pie, vb.) yer alırken,
 
Geleneksel yiyecekler grubunda; lahmacun, pide, köfte, gözleme, döner, tost, börek, kokoreç ve midye sayılabilmektedir.
 
Fast food sektöründeki gıda gruplarını ise şöyle sıralayabiliriz: 
 
Et Ürünleri
 
Hazır köfte, hamburger köftesi, kıyma, salam, sosis, tavuk
 
Süt Ürünleri
 
Peynir (tost kaşarı, pizza kaşarı, vb), ayran
 
Yağlar
 
Kızartmalık sıvı yağlar, margarin
 
Soslar
 
Ketçap, mayonez, salata sosları, çeşnili soslar
 
Un ve Unlu Ürünler
 
Böreklik-ekmeklik-pidelik un, tost ekmeği, hamburger ekmeği, pide

Fermente Gıdalar

Turşu ve diğer konserve sebze ve meyveler
 
Meşrubatlar
 
Kola, gazoz ve diğer meyveli asitli içecekler ile meyve suları
 
Dondurulmuş Ürünler
 
Patates, mısır, deniz ürünleri, et ürünleri ve çeşitli sebze meyveler.
 
 
 
 
Üretim esnasında meydana gelebilecek kontaminasyonları engellemek için yapılabileceklerden bazıları; personel, ekipman, yüzey ve havanın mikrobiyal yükünü azaltmak olabilir. Bunun içinde gerekli olan, mikrobiyolojik analizleri yapmak, sorunu tespit etmek ve bundan yola çıkarak çözüme ulaşmaktır. Firmamız tarafın üretilen Hytech Slide (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) ürünü hijyen kontrolleri için hızlı ve kolay çözüm sağlar. Bu ürün ile personel, ekipman ve yüzeylerden mikroorganizma tespiti yapılarak hijyen kontrolü sağlanabilir. Yine havanın mikrobiyal yükü hazır besiyerleriyle kolayca tespit edilebilir ve bu yükü azaltmak için firmamız tarafından üretilen Hysafe Air (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.) kullanmak başta olmak üzere birçok çözüm yöntemi bulunabilir.
 
Kaynak: A. Yurtman